Ponta, despre Basescu: E demagog si dezinformeaza, nu ii ajuta pe jalnicii din ARD

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 23:06
5434 citiri
Ponta, despre Basescu: E demagog si dezinformeaza, nu ii ajuta pe jalnicii din ARD

Premierul Victor Ponta i-a raspuns, miercuri seara, presedintelui Traian Basescu, acuzandu-l pe seful statului de "dezinformare" in iesirile sale publice de la Cotroceni.

Co-presedintele USL a apreciat, intr-un interviu la Antena 3, ca cele doua interventii au fost "iesiri electorale", care nu ii ajuta pe "jalnicii" lideri ai USL, Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu si Mihail Neamtu.

"Le-am considerat iesiri electorale, o dorinta de a ajuta ARD-ul, care in mod sigur atat prin liderii sai care sunt jalnici, cat si prin faptul ca duc in spate amintirea a ceea ce au facut rau, acum nu pot sa faca campanie", a mentionat seful PSD.

Ponta: Observatori OSCE au fost si in SUA sau Franta, dar Basescu spune ca e rusinos

Acesta a subliniat ca observatori OSCE au fost trimisi si la alegerile organizate in alte tari, precum SUA, Franta, reiterand ca este o companie "onoranta", desi Traian Basescu o considera rusinoasa.

"Am preferat sa nu raspund la fel de politic sau de demagogic cum a facut-o domnul Basescu. El a afirmat ca o proba este cea ca avem observatori OSCE. Ministerul de Externe a aratat ca observatori OSCE sunt si in SUA sau Franta. (...) La noi vor fi zece observatori, in Statele Unite au fost 56 si nimeni nu a spus ca nu e stat de drept", a adaugat Ponta.

"Doar 3 judecati pentru referendum"

Referindu-se la afirmatia presedintelui, care a acuzat ca frauda masiva de la referendum pune sub semnul intrebarii statul de drept in Romania, Ponta a precizat ca exista 600 de plangeri penale si doar trei cetateni trimisi in judecata.

"Sunt 600 de plangeri referitoare la referendum. De trimis in judecata au fost 3 persoane. Intre milioane si 600 e o diferenta. Din cele 600 de plangeri, cred ca cel putin 200 sunt impotriva primarilor PDL care au luat buletinele si nu i-au lasat pe oameni sa vina la vot. Toate aceste acuzatii ale presedintelui, in momentul in care le pui fata in fata cu institutiile statului se dovedesc simple vorbe in vant. Tot ce a spus presedintele ramane la nivelul unor declaratii de campanii electorale care nu ii ajuta cu nimic pe jalnicii Blaga, MRU, Neamtu si toti ceilalti din legiunea ARD", a mai spus Ponta.

"Ne aflam in urmatoarea situatie: in aceasta vara, 90% din cetatenii romani cu drept de vot au votat intr-un fel si votul lor a fost desconsiderat. Li s-a spus ca aruncam la vot 7,4 milioane de voturi ca sa salvam statul de drept, sa inteleg ca nu l-am salvat. Daca majoritatea romanilor va vota pe 9 decembrie pentru continuarea guvernarii USL, atunci acest declaratii sunt in zadar", a continuat prim-ministrul.

Ce inseamna interes national? Varianta Ponta

De asemenea, premierul a comentat si pe marginea faptului ca Traian Basescu a anuntat ca, dupa alegerile din 9 decembrie, va desemna un premier "care sa serveasca interesului national".

"Intr-o tara cu multe rani deschise pe care trebuie sa le vindecam, interesul national al Romaniei este ca dupa 9 decembrie sa respectam votul romanilor. Daca USL-ul are majoritate, pe 20 decembrie putem sa prezentam si premierul si ministrii, apoi prezentam proiectul de buget, acesta este interesul national. Eu vad o portita lasata de presedinte pentru desemnarea unui prim-ministru in functie de vointa poporului", a mai declarat co-presedintele USL.

In ceea ce priveste declaratiile facute de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu sau de fostul premier Ungureanu, care au sugerat ca Ponta nu va fi numit premier, liderul PSD spune ca "nu dau doi bani pe acesti jalnici".

"Basescu nu da doi bani pe parerea lui Lazaroiu si a lui Ungureanu, deci nici eu nu dau doi bani pe ce spun acesti jalnici. Cat despre desemnarea premierului pentru interesul national, eu interpretez ca vointa romanilor exprimata pe 9 decembrie va fi interesul national, el va definit de majoritatea romanilor care merg la vot", a mai mentionat Ponta, precizand ca "in masura in care USL nu obtine majoritatea absoluta, in mod sigur nu voi mai fi prim-ministru".

Despre coabitarea cu Basescu

Ponta a reluat declaratiile pe care le-a facut pentru Le Figaro, in care a spus ca este posibila o coabitare cu Traian Basescu, atat timp cat fiecare isi respecta atributiile.

"Presedintele Basescu a pierdut referendumul. Eu am pierdut atunci pentru ca ma consider un votant, am votat pentru demiterea presedintelui si acest lucru nu s-a intamplat. Coabitare inseamna ceea ce s-a intamplat in lunile septembrie-octombrie, cand presedintele si-a vazut de agenda sa de presedinte.

Coabitare pana la schimbare Constitutiei sau pana la expirarea mandatului sau inseamna sa isi respecte fiecare atributiile. Imi doresc sa raman premier si dupa 9 decembrie numai in varianta in care USL are majoritate in viitorul Parlament si voi continua cu guvern USL si vom putea discuta mai apoi de coabitare", a continuat liderul PSD.

"Nu ma pripesc cu remanierea"

In finalul interventiei sale, Victor Ponta a vorbit despre cei trei ministri din cabinetul sau - Ovidiu Silaghi, Eduard Hellving si Liviu Pop, acuzati de ANI de incompatibilitate.

"Celor trei ministri acuzatie le-am cerut sa nu dea un raspuns politic, ca ANI e a lui Basescu, ci sa prezinte documente si sa dea un raspuns clar. Toti trei indeplinesc, conform legii ANI, procedura de contestare. Daca si instanta decide nedrept si dureros, ca in cazul domnului Diaconu, atunci ei nu vor mai ocupa functii publice.

Nu am considerat ca trebuie sa ma pripesc in deciziile pe care le iau, mai ales ca nu pot sa nu constat coincidenta ca in prima zi de campanie au aparut aceste elemente", a conchis Ponta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta inalnire Basescu, #Ponta FMI romania , #premier