Ponta, despre blocarea aderarii la Schengen: E vorba de sovinism, rasism, protectionism

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 15:17
4657 citiri
Ponta, despre blocarea aderarii la Schengen: E vorba de sovinism, rasism, protectionism
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a comentat, joi, declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso referitoare la intrarea Romaniei in Schengen, adaugand ca in acest caz "este vorba de sovinism, rasist, protectionism".

"Vreau sa multumesc in acest context primului politician european, domnul presedinte al Comisiei Europene Barroso, care a spus, in sfarsit, adevarul despre Schengen, ca este un amalgam inacceptabil intre Schengen, MCV, rromi, muncitori si tratatul de aderare, ca de fapt este vorba de sovinism, rasism, protectionism, si ca Europa merge intr-o directie gresita, ca Romania si Bulgaria sunt perfect pregatite pentru a adera, si ca mergem intr-o directie gresita cea in care lasam aceste puseuri de dinainte de Al Doilea Razboi Mondial sa guverneze Europa", a opinat Ponta.

Premierul a mai sustinut ca presedintele Traian Basescu s-a grabit sa dea vina pe el si pe copresedintele USL Crin Antonescu pentru esecul Romaniei in privinta aderarii la Schengen. "Presedintele tarii a spus ca este vina lui Antonescu si lui Ponta. Ceea ce noi spunem de mult timp este ca reala si marea greseala a Roamaniei a fost in 2010, cand de la probleme tehnice am trecut la probleme politice", a mentionat Ponta.

Premierul a amintit ca vineri va merge intr-o vizita oficiala la Bruxelles, unde se va intalni cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si cu Gunther Oettinger, comisraul european pentru Energie. Ponta va merge in capitala belgiana alaturi de omologul sau moldovean, Iurie Leanca.

"Este prntru prima data cand cei doi prim-ministri (al Romaniei si al Moldovei - n.red.) merg la Bruxelles impreuna pentru a discuta despre proiecte comune. Dupa cate vorbe frumoase a primit Moldova in ultimii ani, in sfarsit primeste si lucruri concrete", a conchis Ponta.

Presedintele Comisiei Europene, veste proasta pentru Romania: Nu intram in Schengen nici anul viitor! (Video)

Declaratiile au venit in contextul dificultatilor intampinate de Romania in privinta aderarii la Schengen, la scurt timp dupa ce Jose Manuel Barroso a declarat, luni seara, ca Romania nu va intra in Schengen de la 1 ianuarie 2014. Initial, in presa a aparut informatia ca presedintele CE a afirmat ca Romania nu va intra deloc in Schengen anul viitor.

"Romania si Bulgaria nu intra in Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", a spus Barroso, argumentand ca "este vorba, ca de obicei, de un amalgam incredibil" intre Schengen, imigratie, forta de munca, un amalgam care ar trebui denuntat in conditiile in care miscarile extremiste "imping Europa la lucruri foarte periculoase". "Romania si Bulgaria nu intra in Schengen pentru ca sunt tari care se opun", a subliniat presedintele CE.

Traian Basescu a adaugat ca este si vina lui Crin Antonescu si a lui Victor Ponta pentru continua amanare a intrarii tarii noastre in Schengen, sustinand ca Romania nu a mai aratat ca un stat de drept din cauza loviturii de stat din 2012.

Basescu, despre Schengen: Poate Antonescu si Ponta au ceva sa-si reproseze. Nu pot minti la infinit

"Din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European inca de anul trecut, in primavara, decizia ca la nivelul Consiliului Uniunii Europene, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Decizia politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, unde e reprezentat guvernul.

Momentul cand va fi luat in discutie subiectul depinde foarte mult de raportul MCV. In 2012, a fost amanata luarea in discutie desi era programata pentru octombrie, ca urmare a loviturii de stat din vara 2012, cand Romania nu a mai aratat ca un stat de drept.

Poate domnii Ponta si Antonescu ar avea ceva sa isi reproseze. Nu stiu daca pot sau daca inteleg, cert e ca urmatoarea discutie serioasa se poate face, in opinia mea, in urma unui raport pozitiv", a declarat presedintele.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Victor Ponta Schengen, #Victor Ponta Traian Basescu, #Victor Ponta sovinism, #Victor Ponta Razboi Mondial, #Victor Ponta Barroso , #premier