Ce poate face Ponta legat de cursul euro

Luni, 14 Mai 2012, ora 19:16
2345 citiri
Ce poate face Ponta legat de cursul euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Victor Ponta a declarat luni, dupa terminarea Biroului Permanent National al PSD, ca a luat la cunostinta faptul ca moneda euro a atins in ultimele zile un nou prag istoric, mentionand ca Guvernul este pregatit pentru a lua "toate masurile necesare" pentru problemele aparute la nivel european.

"Am discutat cu guvernatorul Bancii Nationale - la telefon, evident - exista si s-a format in cadrul BNR - nu de acuma, de ceva timp - Comitetul National pentru Stabilitate Financiara, condus de guvernatorul Bancii Nationale, in acest Comitet, evident, va avea un rol important si face parte ministrul de Finante, viceprim-ministru - domnul Georgescu - si l-am anuntat pe guvernator asupra faptului ca din punctul de vedere al Guvernului suntem pregatiti sa luam toate masurile necesare pentru orice fel de problema care poate aparea pe plan european", a declarat Ponta.

Premierul a facut o comparatie intre Romania si Polonia, explicand ca polonezii "au date foarte bune economice", dar si la ei cursul euro "a avut o modificare chiar mai semnificativa" decat in tara noastra. "In rest, cursul de schimb, asa cum mai putin stim, nu doar in Romania este influentat, poate tara care trebuie si cu care trebuie comparata Romania si anume Polonia a avut o modificare chiar mai semnificativa a cursului de schimb, desi Polonia are date foarte bune economice, este evident ca si pentru tarile din afara euro, problemele pe plan european care exista, persista si care nu au raspuns, influenteaza acest lucru", a mai spus el.

"Am incredere totala in modul in care aceasta problema este gestionata de catre BNR, iar in ceea ce priveste actiunile Guvernului, vor fi coordonate si vor fi absolut in acceasi directie cu cele ale bancii, inca odata spun: faptul ca ministrul de Finante este un cunoscator atat de bun al acestor probleme din BNR nu poate sa fie decat un lucru pozitiv", a mai completat pesedistul.

Cat despre detaliile pe care le primeste la guvernatorul Isarescu, Ponta a confirmat primirea lor si a mentionat ca ministrul de Finante - Florin Georgescu - le este alaturi celor din Comitetul BNR.

"Sigur ca primesc detalii, dar in ceea ce priveste un subiect atat de delicat ma feresc sa fac alte declaratii decat lucrurile pe care le comunica, repet, Comitetul National pentru Stabilitate Financiara, coordonat de guvernatorul Bancii Nationale si care il are alaturi pe ministrul de Finante", a subliniat presedintele PSD.

De asemenea, pesedistul a mai spus ca informatiile concrete despre acest "subiect delicat" vor fi oferite de BNR. "Eu am inteles cam ce avem noi de facut, pentru ca este o discutie intre Banca Nationala si Guvern, dar prefer - e un subiect foarte important si foarte delicat - sa aveti comunicarea direct de la Banca Nationala vis-a-vis de importanta prezentei capitalului bancar grecesc in Romania, de influentele la nivel european si sigur, de ceea ce se va intampla pe plan european", a conchis el.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...