Ponta, despre portofoliul obtinut de Romania in Comisia Europeana: E un succes

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 15:39
2403 citiri
Ponta, despre portofoliul obtinut de Romania in Comisia Europeana: E un succes
Foto: victorponta.ro

Premierul Victor Ponta a salutat miercuri numirea Corinei Cretu in functia de comisar european pentru Politica Regionala.

"Vreau sa salut ca, in cadrul Comisiei Europene, comisarul propus de Romania a primit un portofoliu extrem de important. E un succes pentru Romania", a declarat Victor Ponta.

"E o recunoastere a faptului ca vocea Romaniei conteaza pe plan european, ca Romania are aliati si parteneri importanti si ca la randul nostru putem sa actionam ca o tara demna de apartenenta sa la UE si la valorile europene", a spus premierul, subliniind si importanta portofoliului acordat Romaniei, din perspeciva bugetului pe care il va gestiona Corina Cretu.

"Nu este vorba doar despre bugetul alocat portofoliului, desi este semnificativ, in jur de 350 de miliarde de euro, exact cat bugetul Romaniei pe urmatorii 7 ani, ca sa avem un ordin de marime.

Sunt absolut convins ca desi este un comisar roman, doamna Cretu va fi un comisar european si ca va reusi in cadrul activitatii sale sa reprezinte interesele tuturor cetatenilor europeni, avand insa in minte totdeauna ceea ce este important pentru Romania", a mentionat premierul Victor Ponta.

El a facut un apel si catre toti europarlamentarii romani sa sprijine nominalizarea Corinei Cretu in audierile care vor avea loc in Parlamentul European, rugandu-i pe Vasile Blaga si Klaus Iohannis sa retraga o scrisoare in care acestia cereau sa nu fie acceptata Corin Cretu.

"Vreau sa fac un apel public catre toti europarlamentarii romani, indiferent de familia politica din care fac parte, socialisti, PPE sau ALDE, sa considere ca este vorba despre comisarul Romaniei, e un portofoliu acordat tarii noastre, si sa sprijine acest demers.

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

Imi exprim speranta ca domnii presedinti, domnul Blaga si domnul presedinte Iohannis, sa retraga acea scrisoare prin care contestau numirea comisarului roman. Cred ca ar fi un gest de responsabilitate politica si de intelegere a faptului ca putem sa fim altfel decat am fost pana acum. Putem sa punem ceea ce este important pentru Romania deasupra intersului de partid", a sustinut premierul Ponta.

Acesta a vorbit si despre relatia sa buna cu fostul comisar european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, aratand ca politica actualului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, e de a innoi si de a roti portofoliile intre tarile membre.

Opozitia acuza: Corina Cretu, desemnata ilegal de Ponta. Credibilitatea lui Junker ar fi afectata

"Cred ca domnia sa a fost un foarte bun comisar european, care in reforma politicilor agricole comune a reprezentat interesele Romaniei. Domnia sa a fost tot timpul in contact cu mine, in ceea ce priveste negocierile legate de viitorul portofoliu al Romaniei, in momentul in care a fost clar ca nicio tara nu si-a pastrat portofoliul.

Politica domnului Juncker a fost de a roti aceste portofolii. I-am spus acest lucru si vreau sa ii multumesc pentru ceea ce a facut ca si comisar european si pentru modul in care ne-a reprezentat", a incheiat Victor Ponta.

Presedinele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri nominalizarile pentru portofoliile de comisari europeni, printre acestia numarandu-se si Corina Cretu, care urmeaza sa primeasca Dezvoltarea Regionala.

Numele Corinei Cretu a aparut inca de vineri intr-o prima lista de posibili comisari, nominalizarea ei starnind un scandal amplu pe scena politica din Romania.

Liderii Opozitiei, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, au contestat nominalizarea Corinei Cretu pentru o functie de comisar european, intr-o scrisoare adresata saptaman trecuta presedintelui Comisiei Europene si presedintelui Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul.

Co-presedintii Aliantei Crestin Liberale (ACL) au sustinut ca nominalizarea Corinei Cretu pentru un post european a fost facuta ilegal si ca o desemnare ilegala a unui comisar din partea Romaniei "ar afecta atat credibilitatea Comisiei Europene, cat si pe cea a presedintelui-ales al Comisiei Europene".

Si presedintele Traian Basescu a intrat intr-o disputa cu premierul Victor Ponta, in momentul in care se credea ca europarlamentarul roman va primi un mandat simbolic, la Ajutor Umanitar.

Precedentul mandat in cadrul Comisiei Europene a fost cel al Agriculturii, unde titular a fost Dacian Ciolos.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Victor Ponta Corina Cretu comisar European, #Ponta Cretu Juncker comisar , #premier