Ponta, despre R. Moldova: Vorbele sunt frumoase, dar conteaza planurile concrete

Luni, 22 Iulie 2013, ora 08:45
1360 citiri
Ponta, despre R. Moldova: Vorbele sunt frumoase, dar conteaza planurile concrete
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta urmeaza sa faca o a doua vizita oficiala la Chisinau, pentru a participa la festivitatile dedicate Zilei Independentei Republicii Moldova.

Premierul sustine ca Romania si Republica Moldova au intrat intr-o perioada pragmatica, de implementare a proiectelor, dupa ce au avut parte numai de "vorbe frumoase".

"Este evident ca relatia dintre Romania si Republica Moldova nu poate fi decat una extrem de apropiata. Dincolo de retorica si sentiment, totusi conteaza planul concret si acolo lucrurile trebuie schimbate radical. Dupa multi ani de vorbe frumoase, fara urmari concrete, de anul trecut am intrat intr-o perioada de pragmatism si implementare.

Am avut o relatie foarte pragmatica si constructiva cu fostul premier Vlad Filat si sunt convins ca impreuna cu premierul Iurie Leanca vom trece impreuna la faza de concretizare a promisiunilor din trecut", a declarat premierul, in cadrul unui interviu publicat in Evenimentul Zilei.

Despre propunerea premierului de la Chisinau, Iurie Leanca, in urma careia studentii moldoveni ar urma sa invete in tara noastra cel mult sase luni, Ponta a spus ca "este o propunere foarte buna".

"Ideea premierului Leanca, asa cum mi-a fost prezentata mie, este foarte buna si trebuie explicata pentru a combate dezinformarile aparute in unele zone. Concret, Romania isi mentine nivelul burselor, dar cred si eu ca in locul acelor burse pentru intreaga durata (patru sau cinci ani) a unei specializari putem aplica un sistem mai mobil in care studentii din Republica Moldova sa faca unul sau doi ani la universitatile din Romania", a replicat seful Guvernului.

Pe de alta parte, Ponta a subliniat ca politica Romaniei legata de acordarea cetateniei romane pentru basarabeni nu va suferi modificari majore. "S-au imbunatatit procedurile si a fost redusa birocratia, dar inca avem destul de progresat in acest sens", a spus Victor Ponta.

Legat de strategia energetica de cooperare intre cele doua state vecine, premierul a subliniat ca principalul scop este asigurarea infrastructurii necesare transportului de gaze.

"Scopul esential este de a avea infrastructura necesara transportului de gaze. In acest fel Republica Moldova va avea posibilitatea de a se aproviziona din doua surse. O data cu inceperea exploatarilor din Marea Neagra si a gazelor de sist, Romania va considera piata din Republica Moldova ca directie prioritara de desfacere a acestor gaze", a precizat premierul roman.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta vizita Moldova, #studenti moldoveni Romania, #Ponta strategie energetica Moldova , #premier