Ponta, despre Rosia Montana: Am teama ca semnalul va fi ca in Romania nu se mai face nimic

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 22:57
3478 citiri
Ponta, despre Rosia Montana: Am teama ca semnalul va fi ca in Romania nu se mai face nimic
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a comentat, miercuri seara, situatia controversata din jurul proiectului Rosia Montana, dupa ce compania Gabriel Resources a amenintat ca va da statul roman in judecata, cerand despagubiri de aproximativ patru miliarde de dolari.

Victor Ponta a explicat, intr-o emisiune televizata la Antena 3, de ce a sustinut proiectul ca prim-ministru, dar a spus ca va vota impotriva proiectului in calitate de deputat, recunoscand ca a fost o greseala ca nu a lamurit de la inceput acest lucru.

"Am discutat despre proiect foarte multi ani cu sotia mea, Daciana, care nu este numai sotia mea, ci si europarlamentar, am discutat cu alti europarlamentari care sunt impotriva si le-am spus ca eu o sa votez impotriva, dar, pentru a face acest lucru, ei trebuie sa accepte ideea ca trebuie sa punem toate lucrurile pe masa, pozitive sau negative, poate exista si lucruri bune in proiect.

A fost un angajament personal, iar eu imi respect angajamentele. Nu am reusit sa le schimb parerea, dar am obtinut altceva, sa-i conving sa asculte toate argumentele, char daca sunt impotriva", a precizat Victor Ponta.

Ponta: Voi vota impotriva proiectului Rosia Montana. Antonescu se mai gandeste

Premierul a mai spus ca, inainte sa trimita proiectul de lege la Parlament, a ajuns la concluzia ca dezbaterea are foarte multe beneficii, ca exista multe pericole daca aceasta nu are loc si ca o decizie atat de importanat trebuie sa fie luate de oameni in cunostina de cauza.

El a mentionat ca a trimis proiectul in Parlament pentru ca toata lumea sa stie despre ce e vorba si sa puna in balanta aspectele, insa a marturisit ca a fost o greseala ca nu si-a explicat de la inceput gesturile.

"Trebuie sa stim toate aceste lucruri si sa le punem in balanta, iar obligatia mea e sa ma gandesc la toti cei 22 de milioane de romani, eu sunt responsabil in fata tuturor. Eu am fost impotriva proiectului inainte sa cunosc aproape nimic, pentru ca era sustinut de Basescu si am zis: 'daca il sustine Basescu, sigur e ceva rau'.

Dar apoi am zi:s 'hai sa citim tot, sa ascultam pe toata lumea si sa isi spuna punctul de vedere'. Noi suntem o tara blocata, din 2009, din lipsa de dialog si din punct de vedere economic. Din 2009 nu s-au mai facut investitii. Suntem o tara despre care toata lumea zice ca are potential, dar se intreaba de ce nu se intampla nimic.

Proiectul meu politic a fost sa redescoperim ideea de dialog, sa luam decizii cu toate lucrurile pe masa, vreau ca romani sa aiba un viitor, locuri de munca, astfel ramanem o tara saraca", a adaugat prim-ministrul.

Ponta a insistat asupra faptului ca stie ca a gresit ca nu a explicat de la inceput de ce a avut o pozitie aparent duala fata de proiectul de la Rosia Montana.

El a adaugat ca, dupa legislatia actuala, ar fi trebuit ca proiectul sa primeasca avizul de mediu si sa inceapa exploatarea, insa a considerat ca este vorba de o "responsabilitate uriasa", pe care nu si-o poate lua un ministru, respectiv al Mediului, sau premierul, ci reprezentantul poporului, adica Parlamentul.

"Locul ideal pentru decizie este acolo unde sunt toate fortele politice, reprezentantii ONG-urilor si reprezentantii celor din zona (Rosia Montana - n. red.), care trebuie sa isi spuna argumentele, altfel e dialogul surzilor", a precizat Ponta.

Antonescu, suparat pe Ponta: Trebuia sa pledeze pentru proiectul Rosia Montana, daca sunt despagubiri (Video)

Premierul a adaugat ca la Rosia Montana exista in prezent doua lacuri, iar apa acestora este contaminata, fiind necesar ca Guvernul sa gaseasca bani pentru a le purifica.

De asemenea, Executivul trebuia sa mai aloce 150 de milioane de euro pentru galeriile romane de la Rosia Montana, bani de care nu dispune.

"De asta era ministrul Culturii multumit de ideea ca cineva investeste acolo. Si oamenii din zona la fel. Nu e usor sa le spui oamenilor: 'Ia faceti-va voi cultivatori!' In Bucuresti, Cluj, Timisoara sunt multe companii care angajeaza, dar la Rosia Montana nu.

Respingem proiectul, dar ce se intampla mai departe, care e solutia? Inteleg problema cu cianura, dar Romania nu scoate gaze, le luam din Rusia si platim foarte mult, avem si cupru. Nu vreau de la o tara care polueaza si e dezinteresata de mediu sa cadem in extrema cealalta. Am o teama ca semnalul va fi ca in Romania nu se mai face nimic", a spus Ponta.

Premierul a subliniat ca, in acest moment, nu exista o alta tehnologie de exploatare a aurului in afara de folosirea cianurii si ca mai sunt inca patru zone din tara in care se foloseste, dar ca nu le numeste, pentru a nu atrage atentia asupra lor.

El a adaugat ca multi au reprosat faptul ca nu exista o companie romaneasca pentru proiectul de la Rosia Montana, explicand ca, pentru demararea investitiei, statul ar fi trebuit sa aloce suma de 1,9 miliarde de euro.

Directorul Gabriel Resources ridica miza: Despagubiri de 4 miliarde de dolari pentru Rosia Montana

"Eu sunt un om patriot, dar nu vrem sa ii dam pe straini afara din Romania, sunt cei de la Dacia Renault, cei de la OMV, din impozitele lor tinem scolile si spitalele din Romania, cei de la Exxon", a spus Ponta.

Intrebat cum a ajuns la suma de doua miliarde de dolari pe care Gabriel Resources ar putea sa o pretinda de la statul roman pe post de despagubiri, Ponta a raspuns ca a calculate cifrele din documente, pe care le-a si prezentat, de altfel, in timpul emisiunii televizate.

Este vorba despre toate investitiile pe care le-a facut compania la Rosia Montana, in perioada 1997 - 2012, si care sunt inscrise in acordurile oficiale.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

"Unii au spus sa inchidem centrala de la Cernavoda, dar consecintele economice ar fi ingrozitoate. Si Germania vrea sa isi inchida reactoarele si pana si ei ii e greu. Polonia a spus ca va investi mai putin in energiile regenerabile si mai mult in gaze de sist si carbune, nu cred ca e un exemplu rau", a opinat Ponta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Ponta Rosia Montana, #Ponta despagubiri Rosia Montana, #proiect Rosia Montana , #premier
Comentarii