Ponta despre scandalul procurorilor: Lui Papici i s-a terminat mandatul. Dosarul referendumului este politic

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 11:07
2703 citiri
Ponta despre scandalul procurorilor: Lui Papici i s-a terminat mandatul. Dosarul referendumului este politic
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a sustinut, joi, ca nu a fost schimbat niciun procuror, referindu-se la decizia procurorului general Tiberiu Nitu de a-i inlatura din functie pe Lucian Papici si Mariana Alexandru.

Seful Guvernului a calificat drept "prostii" declaratiile lui Catalin Predoiu conform carora raportul pe Justitie al Comisiei Europene va fi influentat negativ de schimbarea din functia de sef de sectia a procurorului DNA Lucian Papici imediat dupa ce acesta a terminat dosarul lui Liviu Dragnea. "Sunt prostii, de cand dl Predoiu face politica a inceput sa spuna tot felul de prostii", a comentat Ponta.

"Nu am schimbat niciun procuror, s-au terminat mandatele. Legea s-a respectat, ministrul Justitiei a facut propunerile pentru mandate de trei ani. Dl Papici si-a terminat dosarele, a revenit la functia de procuror", a raspuns Ponta intrebarilor jurnalistilor.

CSM, instiintat despre inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru. Tensiuni Kovesi-Nitu

Premierul a revenit, ulterior, subliniind: "Nu a fost demis nimeni, s-au terminat mandatele".

Procurorii Lucian Papici si Mariana Alexandru, care au condus in ultimii ani sectia DNA de combatere a coruptiei au inregistrat rezultate remarcabile, de numele lor fiind legate dosarele Adrian Nastase, Dan Voiculescu-ICA, Catalin Voicu, Remes-Muresan sau Valiza-Gigi Becali.

Dupa ce mandatele lor au expirat, in data de 23 septembrie procurorul general Tiberiu Nitu a decis sa ii delege in continuare pe functii, Lucian Papici urmand sa ramana procuror sef al sectiei, iar Mariana Alexandru procuror sef adjunct. Fara nicio explicatie, procurorul general s-a razgandit si a hotarat, busc, incetarea delegarii.

Ponta, despre demiterea lui Papici: Sa mai stea si procuror simplu, ca nu s-a nascut procuror-sef

"Aceleasi strigate le-am auzit si cand a plecat dl Morar de la DNA. Uite ca nu s-a distrus nimic. Nu se atinge nimeni de independenta functionala a DNA-ului", a mai spus Ponta, la insistentele jurnalistilor care au vrut sa afle care este motivul pentru care Nitu a decis incetarea delegarii celor doi procurori.

Miercuri seara, Ponta a avut o alta pozitie, la Romania TV. Aceasta a spus ca Lucian Papici a fost un procuror basist, ca si Daniel Morar, si ca a facut dosare politice.

"S-a terminat dosarul (al lui Liviu Dragnea - n.red.), s-a trimis la doamna Kovesi, 'Pa, la revedere'. De ce trebuie sa tinem toti procurorii basisti? Daniel Morar si cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut. Am spus-o tot timpul, sa se supere Macovei si mama lui Macovei. I s-a terminat mandatul, nu l-a demis nimeni. I s-a terminat mandatul, ce facem, stam si plangem?", a declarat prim-ministrul Romaniei, la postul de telviziune citat.

Atunci cand jurnalistii i-au cerut, joi, detalii legate de aceasta declaratie, Ponta a raspuns: "E un criteriu sa fie schimbat in functie de cat de basist e? Nu, in functie de cand i se termina mandatul. Dosarele impotriva celor care au votat la referendum sunt politice, pornite de Morar si Basescu".

Procurorul DNA de caz al lui Liviu Dragnea, demis de procurorul general

Decizia incetarii delegarii procurorului Papici a fost luata miercuri, la scurt timp dupa ce Lucian Papici a incheiat rechizitoriul prin care propune trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea in dosarul referendumului din 2012 si la doar cateva ore dupa ce delegatia expertilor Comisiei Europene prezenti la Bucuresti pentru pregatirea raportului pe MCV au parasit tara.

#Ponta scandal procurori, #Ponta demitere Papici, #procurori schimbati dosare , #premier