Ponta, despre Schengen: Exista alte lucruri importante pentru Romania, obiectivele raman neschimbate (Video)

Luni, 04 Martie 2013, ora 12:27
2953 citiri
Ponta, despre Schengen: Exista alte lucruri importante pentru Romania, obiectivele raman neschimbate (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat luni ca exista lucruri mai importante pentru Romania decat aderarea la Schengen, insa obiectivele tarii cu privire la acest subiect raman neschimbate.

"Pozitia Guvernului si a USL este una foarte clara, si anume obiectivele fundamentale ale Romaniei de integrare europeana sunt neschimbate. Ne dorim sa accedem in spatiul Schengen, sa accedem in spatiul euro, sa facem parte din uniunea bancara. Nu se pune problema de a schimba in vreun fel aceste obiective. Se pune problema de a schimba strategia", a spus premierul.

Antonescu: Aderarea la Schengen nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei

Acesta a sustinut ca subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen "nu va mai fi numarul 1" si ca "exista alte lucruri importante pentru Romania".

Cu toate acestea, a precizat prim-ministrul, obiectivele Romaniei raman neschimbate legat de Schengen.

Presedintele PSD a amintit ca, dupa ce au fost incheiate negocierile de aderare la Uniunea Europeana, in anul 2004, "nu am mai obtinut nimic", astfel ca nu am scapat de rapoartele MCV, in guvernarile anterioare.

"Nu am intrat in Schengen si nu am fost respinsi, in 2011, pentru ca urma sa vina USL la guvernare in 2012, a fost un obiectiv ratat de toate guvernele anterioare", a sustinut liderul USL.

Ponta a comentat Veto-ul Germaniei - vezi cea mai mare prostie, cine are minte putina si cine da gauri in barca (Video)

Acesta a precizat ca modul in care unii politicieni merg "prin capitalele europene sa nu fim primiti in Schengen este unul specific romanesc", adaugand ca intentia Romaniei este sa nu se mearga pana la exercitarea dreptului de veto al Germaniei in Consiliul JAI din 7-8 martie.

"Daca vom obtine de la Germania un punct de vedere clar asupra ce trebuie sa facem in viitor, foarte bine. De acum incolo trebuie sa intelegem ca exista multe alte lucruri importante pentru Romania. Pana atunci trebuie sa ne concentram pe alte obiective", a spus Ponta.

Prim-ministrul a mentionat ca orice discutie a Romaniei cu un partener european incepea cu subiectul Schengen, adaugand ca "obsesia Schengen" a fost lansata de presedintele Traian Basescu in anul 2011, aruncand sageti si catre fostul premier Emil Boc.

"Pe domnul Boc nu l-am auzit vorbind despre Schengen pana ieri (duminica - n.red). Cred ca domnul Boc nici nu stie ce e Schengen", a completat liderul Executivului.

Cele doua probleme ale Romaniei legate de aderarea la spatiul Schengen

Victor Ponta a declarat ca problema Romaniei cu aderarea la spatiul Schengen "nu este nici cu minciuna cu lovitura de stat, nici cu Fenechiu".

"Sunt doua probleme: problema romanilor si bulgarilor care vor aduce mai multa concurenta pe piata de munca - si evident problema somajului. Doi: este problema absolut reala a capacitatii comune a Romaniei si celorlalte tari europene in anii care vin de a integra mai bine reprezentantii comunitatii rrome aici in Romania si in celelalte tari", a specificat premierul.

"Dupa astenia de weekend, treuie sa intelegem de unde vine opozitia Germaniei. Cu cat ne param mai putin la Bruxelles sau in alte capitale, cu atat avem sanse mai mari sa tratam serios aceste doua probleme", a mai spus Victor Ponta.

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei (Video)

Acesta a comentat, ironic, situatia in care ministrul de Interne Radu Stroe s-ar duce cu o scrisoare despre Relu Fenechiu la ministrul de Interne german, completand ca "trebuie sa ii traduca in germana cine e Fenechiu".

"Credeti ca daca se duce domnul Stroe cu o scrisoare despre alte doua probleme, credeti ca s-a rezolvat? Daca raspundem la aceste doua intrebari, scrisorile domnului Basescu, domnului Stroe, ale altcuiva nu mai sunt necesare", a mai afirmat prim-ministrul.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...