Ponta, despre Transnistria: Guvernul de la Chisinau trebuie sprijinit, orice atac sprijina comunistii

Marti, 18 Martie 2014, ora 15:53
2752 citiri
Ponta, despre Transnistria: Guvernul de la Chisinau trebuie sprijinit, orice atac sprijina comunistii

Guvernul pro-european de la Chisinau trebuie sprijinit si Romania are interesul sa sprijine acest guvern deoarece orice atac impotriva sprijina comunistii, a afirmat premierul Victor Ponta, aflat la Atena, raspunzand astfel unei intrebari privind situatia din Transnistria.

"Reafirm sprijinul Guvernului Romaniei pentru Guvernul pro-european de la Chisinau, condus de prim-ministrul Leanca. Cred ca Romania are interesul sa sprijine acest guvern si cred ca orice atac impotriva domnului Leanca este un sprijin pentru Voronin si pentru comunisti", a spus Ponta, la finalul intrevederii pe care a avut-o cu premierul Greciei, Antonis Samaras.

Pregatiri pentru apararea indepedentei Republicii Moldova

El a aratat ca exista sprijin total inclusiv din partea Greciei, tara care detine in prezent presedintia UE, pentru ca Moldova si Georgia, sa semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeana poate in iulie, mai devreme decat era prevazut, respectiv luna noiembrie, si a apreciat ca, astfel, Moldova ar primi din partea UE un sprijin necesar pentru pastrarea independentei si pentru a se apara in fata fiecarei agresiuni.

Transnistria cere alipirea la Rusia: Republica Moldova reactioneaza

"Trebuie sa sprijinim guvernul pro-european, nu sa-l atacam din motive nationale si, repet, intre Leanca si domnul Voronin, eu il aleg pe domnul Leanca", a spus Ponta.

Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare presedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Nariskin, in care solicita examinarea posibilitatii anexarii Transnistriei la Federatia Rusa, relateza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Solicitarea intervine in contextul in care locuitorii din peninsula ucraineana Crimeea s-au pronuntat masiv la referendumul de duminica in favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenta regiunii, in pofida amenintarilor si protestelor din partea comunitatii internationale.

Transnistria cere alipirea la Rusia

Parlamentul de la Moscova urmeaza sa se pronunte in aceasta saptamana in legatura cu proiectul de lege propus de deputatii Partidului Rusia Dreapta, care prevede facilitarea anexarii de noi teritorii la Federatia Rusa.

Presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a mentionat ca proiectul de lege face posibila doar anexarea Crimeei, dar nu si a Transnistriei.

"Autoritatile moldovenesti nu pot fi numite cu siguranta neefective. Mai mult decat atat, Transnistria ar putea fi nevoita sa organizeze un referendum conform legislatiei moldovenesti, dar intr-o republica separatista exista o legislatie proprie. Autoritatile din Republica Moldova nu au nicio influenta in Transnistria, care ar putea sa se adreseze Rusiei cu rugamintea de a fi anexata", se mentioneaza in solicitare.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului in dosarul transnistrean, a avertizat saptamana trecuta in legatura cu incalcarea drepturilor cetatenilor rusi din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.

Rusia participa cu un contingent militar la "forta de mentinere a pacii" din regiunea transnistreana, in urma conflictului armat dintre Chisinau si Tiraspol din 1992. Autoritatile de la Chisinau au cerut in mai multe randuri inlocuirea acestor forte ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat international.

Comunitatea internationala incearca de mai multi ani sa negocieze o solutie pentru "conflictul inghetat" din regiunea transnistreana, in cadrul unei formule complexe, cunoscuta sub numele de "5+2", din care, in afara de Chisinau si Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, iar SUA si UE ca observatori. Negocierile se afla insa in impas in ultima perioada.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marti, Parlamentului sa adopte o lege privind alipirea Crimeei la Rusia.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...