Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 19:20
5808 citiri
Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele
Foto: Digi 24

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca se va lua in calcul cresterea salariului minim, la 850 de lei, de la 1 ianuarie, si la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Precizarile premierului au fost facute dupa discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale.

"Referitor la salariul minim, vom lua in calcul cresterea acestuia la 850 de lei de la 1 ianuarie, si la 900 de lei de la 1 iulie. Avem un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar. Va fi o crestere tintita in anumite domenii.

Vom vedea care este gradul cu care vor creste salariile profesorilor debutanti si ale medicilor rezidenti, categorii unde trebuie sa luam clar decizii de crestere", a afirmat Victor Ponta.

Acesta a tinut sa sublineze ca au fost finalizate cu bine negocierile cu CE, FMI si BM, referitor la bugetul si prioritatile bugetare pe anul 2014.

"Am stabilit un deficit bugetar de 2,2 la suta din PIB, in scadere fata de anul acesta, care va fi luat in calcul intr-un PIB care anul viitor se considera ca isi va continua cresterea cu 2,2 la suta.

Profesorii si medicii, salarii mai mari in 2014, cu binecuvantarea FMI - surse

Pentru investitii am prevazut ca date de constructie a bugetului, investitii care sa depaseasca 6 la suta din PIB, avand posibiltitatea sa continuam cresterea economica", a sustinut prim-ministrul, care insa a subliniat si ca vor creste accizele odata cu inflatia, precum si introducerea unei accize de 7 eurocenti pentru litrul de combustibil, iar banii colectati vor fi directionati catre un fond destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Victor Ponta a facut si o confuze, in momentul in care a anuntat cresterea CAS, cu 5 la suta, de la 1 iulie 2014, fiind corectat de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, care i-a spus ca este vorba despre o scadere.

"Imi cer scuze de confuzia intre scadere si crestere, dar atat am scazut si am crescut in ultimul timp incat...", s-a scuzat premierul.

Printre masurile anuntate de prim-ministru, s-au mai numarat si impozitarea unor constructii speciale, cresterea cu 25 la suta a redeventelor pe resurse naturale, cu exceptia petrolului si gazelor, dar si indexarea pensiilor cu 3,76 la suta.

La randul sau, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat ca zilele urmatoare se va anunta care sunt acele constructii speciale care vor fi impozitate.

De asemenea, vicepremierul a anuntat continuarea proceselor de listare si de vanzare a pachetelor majoritare de actiuni - respectiv la Hidroelectrica, de la 10 la 15 la suta, listarea a 51 la suta din capitalul Electrica si listarea Complexului Energetic Oltenia. Pentru anuntarea celei de-a treia companii, Chitoiu a fost nevoit sa faca o pauza si sa caute in documentele cu care s-a prezentat la conferinta de presa, dupa discutiile cu CE, FMI si BM.

Nu in ultimul rand, ministrul Finantelor a mentionat ca restructurarea CFR Marfa incepe din luna decembrie, iar procedura de privatizare va fi finalizata in prima jumatate anului 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Victor Ponta crestere salariu minim, #Ponta crestere salariu profesori, #Ponta crestere salariu rezidenti, #Ponta crestere accize, #Ponta impozite, #Ponta reducere CAS , #premier