Ponta, dupa imprumutul acordat Moldovei: La nevoie se vede cine ti-e prieten

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 20:38
2216 citiri
Ponta, dupa imprumutul acordat Moldovei: La nevoie se vede cine ti-e prieten
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca prin imprumutul de 150 de milioane de euro pe care Romania il acorda Republicii Moldova, decidentii din ambele state arata locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului ca pot fi impreuna si la bine si la greu.

"Il avem la Bucuresti pe domnul Strelet, primul-ministru al Republicii Moldova, un pic mai tarziu decat trebuia, dar nu din vina domniei sale.

(...) Ma bucur, insa, ca a ajuns la Bucuresti intr-o zi speciala, in care Camera Deputatilor a aprobat in unanimitate si vreau sa spun acest lucru pentru cei de pe malul celalalt al Prutului, Acordul de imprumut intre Romania si Republica Moldova in valoare de 150 de milioane de euro", a declarat premierul roman la Palatul Victoria intr-o declaratie comuna de presa cu omologul sau moldovean, Valeriu Strelet.

Un geam al avionului in care se afla premierul R. Moldova s-a fisurat

Ponta a adaugat ca este, probabil, acordul cel mai rapid negociat din istoria Romaniei si, cu siguranta, din istoria Republicii Moldova, si a adaugat ca "tot ce inseamna institutii si oameni politici si partide politice din Romania au sustinut acest demers important".

"In 25 de ani, pentru fratii nostri, ca noi asa le spunem si le spunem din inima, am avut vorbe multe, sfaturi, dojeni, dar nu prea am avut lucruri concrete. In ultimii doi ani am reusit sa trecem la lucruri concrete", a declarat premierul.

Ponta a completat dand ca exemple realizarea gazoductului Iasi-Ungheni, programul privind microbuzele scolare, investitiile de 20 de milioane de euro in reabilitarea si constructia de gradinite, precum si proiectul privind dezvoltarea sistemului SMURD si in Republica Moldova.

"Dar, cel mai important lucru, Republica Moldova are astazi, acum, nevoie de un sprijin financiar pe care nu-l poate primi din alta parte decat din partea noastra pentru a trece peste o perioada dificila.

O perioada dificila pe care o au in special din cauza sanctiunilor economice pe care Federatia Rusa le-a impus Republicii Moldova pentru un singur gest, dar un gest fundamental. Anul trecut, Republica Moldova, in persoana premierului Leanca a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeana. Or, pentru ca au fost sanctionati pentru asta eu cred ca este datoria noastra sa-i ajutam.

La nevoie se vede cine ti-e prieten si cred ca prin ceea ce am facut astazi si facem in continuare aratam ca pentru cei care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului suntem impreuna si la greu si la bine", a declarat premierul roman.

Cand va primi Romania banii inapoi

Victor Ponta a subliniat in context ca ajutorul acordat Republicii Moldova este un imprumut care va fi returnat Romaniei in cinci ani.

"Am constatat ca si unii din deputati nu cunosc aceste lucruri si am obligatia sa explic cetatenilor Romaniei sa dau socoteala despre modul in care folosim banii publici. In primul rand, cei 150 de milioane (de euro - n.r.) reprezinta un imprumut. Republica Moldova va restitui acest imprumut Romaniei intr-un termen de cinci ani.

Dobanda este exact dobanda cu care se imprumuta si Romania, deci o dobanda foarte mica, mai mica chiar decat a FMI. Deci, pentru Romania nu este nicio afacere, nu e un castig, dar nu e nicio pierdere. Este un ajutor pentru cineva care ne este atat de apropiat si care are nevoie acum de acest sprijin", a declarat premierul.

Ponta a mai mentionat ca cel mai mare proiect de investitii intre Romania si Republica Moldova este cel in domeniul energiei.

Iohannis, premierului moldovean: Vorbim mult despre sprijinul pe care il dam Moldovei si daca este nevoie il si facem

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Strelet, a fost primit marti la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta in cadrul unei vizite oficiale pe care o intreprinde la Bucuresti. Tot marti, premierul moldovean a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Deputatii au ratificat marti Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro, document semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015. Acordul a fost ratificat de deputati cu 312 voturi favorabile si trei abtineri. Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a acestui acord.

Deputatii au aprobat imprumutul pentru Moldova - cati bani da Guvernul

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Guvernul Republicii Moldova solicita, intr-o scrisoare adresata Guvernului Romaniei, examinarea posibilitatii acordarii unui imprumut in valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea imprumutului in trei transe, prima in suma de 60 de milioane de euro in 2015, a doua in valoare de 50 de milioane de euro in 2016 si a treia de 40 de milioane de euro in 2017.

Premierul moldovean nu a reusit sa ajunga in Parlamentul Romaniei, la momentul votului din Camera Deputatilor din cauza intarzierii avionului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta imprumut Moldova, #Romania imprumut Moldova , #premier