Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca marea problema a Romaniei din ultimii ani este ca "nu avem incredere in noi", adaugand totodata ca vizita prim-ministrului chinez in tara noastra a generat "un sentiment de mandrie".
"Marea problema in ultimii ani este ca nu avem incredere in noi, ca ceilalti ne privesc cu ochi mai putini prietenosi, ca am intrat in Europa, dar nimeni nu vrea sau nu crede in viitorul nostru.
Am simtit la toti ca au fost foarte mandri cand o tara atat de mare isi trimite prim-ministrul - care nu trece intr-o vizita de o ora, ci sta trei zile - cand 15 prim-ministri din regiune, cu care ne comparam, au venit la Bucuresti si au spus in public si in privat 'Va invidiem, cum ati reusit sa faceti forumul la Bucuresti? Am fi vrut sa il facem in tara noastra'", a spus premierul, joi seara, la Antena 3.
Premierul Chinei, proverbe si laude la adresa Romaniei: M-am simtit ca acasa, ca primavara
Acesta a continuat sa laude vizita delegatiei din China, adaugand ca primit el insusi laude chiar de la adversarii politici: "In momentul in care presa toata a relatat, a fost un puseu de incredere de care romanii au foarte mare incredere".
"Romania are un potential extraordinar, natural, dar ne lipseste increderea. A fost un sentiment de mandrie - prieteni si adversari poltici au spus 'Te criticam, dar pentru asta te felicitam, suntem madri ca suntem romani'", a spus Ponta.
Prim-ministrul a citat dintr-un film "care ruleaza in Statele Unite ale Americii si in Romania ("The Hunger Games" - n.red.) ", facand referire la Traian Basescu: "Singurul sentiment mai mare decat frica este speranta".
"Noi in ultimii ani am trait in frica. Dupa aceste trei zile, a ramas o speranta, ca putem sa avem investitii importante, ca putem fi o tara respectata in toata regiunea. In regiunea noastra nu suntem doar cea mai mare tara, dar suntem o tara cu potential extraordinar", a explicat presedintele PSD.
Victor Ponta a laudat si faptul ca "Parlamentul nu a fost niciodata atat de plin" precum a fost la discursul premierului chinez.
"Prim-ministrul Chinei avea un discurs scris, a iesit atat de des de pe acel text scris incat simteam din traducere ca era derutat traducatorul. Ideea ca prim-ministrul spune din inima ca se simte ca acasa, ca Romania este o tara extraordinara nu este putin lucru. (...) Nu ne-am trezit noi sa ne imprietenim cu China, ceilalti s-au trezit inaintea noastra", a mentionat premierul.
Ce cadouri si-au facut Ponta si Li Keqiang
Social-democratul a mai spus ca i-a invatat pe chinezi cu afinata, adaugand ca a primit cadou de la prim-ministrul Chinei o minge de baschet in culorile celor doua tari, cu numele omologului sau scris pe ea.
"Luni a vazut tricoul cu Ghita Muresan in biroul meu, inramat. Marti a sunat la Beijing si s-a produs mingea cu steagul Romaniei si miercuri seara a ajuns la Bucuresti. Eu i-am oferit cadou un urias cos de produse bio romanesti. Vreau sa ne madrim cu ce are Romania de oferit. Si o copie dupa sabia lui Stefan cel Mare, cu numarul norocos 19", a povestit Ponta.
Ponta: Romania s-a prezentat in fata Chinei si Europei ca o tara care renaste (Video)
Nu in ultimul rand, acesta a subliniat importanta pe care o are China pe plan mondial si investitiile pe care chinezii vor sa le faca in tara noastra.
"China este principalul detinator de titluri de stat american - 3.000 de miliarde de dolari, aroape jumatate din titlurile de stat americane. Cand grecia a intrat in faliment, cei care au cumparat bonduri in euro a fost China.
Nimeni nu pune problema daca esti prieten cu China, nu esti prieten cu China. Nici vorba de asa ceva. La un moment dat se pune problema daca devii concurent - daca vor sa investeasca in Romania mai mult decat in alte tari europene. Si eu vreau sa investeasca mai mult in Romania. (...) Ma intereseaza sa construiesc in Romania cale ferata rapida cu cea mai buna tehnologie si cel mai bun pret", a mai spus premierul.
Prim-ministrul chinez Li Keqiang s-a aflat intr-o vizita de trei zile in tara noastra, de luni pana miercuri, in ultima zi sustinand un discurs de o jumatate de ora in fata unui Parlament plin.