Ponta: E nevoie de consens politic pentru proiectul privind redeventele

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 15:10
3597 citiri
Ponta: E nevoie de consens politic pentru proiectul privind redeventele

Premierul Victor Ponta a sustinut, joi, ca noul proiect privind redeventele a fost amanat cu un an si intra in dezbatere publica la inceputul lui 2015, pentru ca este nevoie de consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii.

"De ce n-am facut dezbaterea in 2014? Ati vazut circul facut la reducerea CAS (mai intai motiune impotriva guvernului pentru a adopta masura, apoi motiune pentru ca am adoptat-o! Din partea acelorasi oameni, doar pentru ca era an electoral). Ar fi fost o dovada de iresponsabilitate sa aducem proiectul in dezbatere in timpul anului electoral", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

De asemenea, el a amintit ca in prezent exista o solutie in vigoare pentru ca statul roman sa incaseze cat mai mult de la companii.

Proiect "3 in 1" de la Finante: Accize in lei, redevente amanate si masuri anti-evaziune

"Prin taxa speciala pe profiturile suplimentare ale companiilor din domeniu - care insemna ca 2/3 (doua treimi!) din profitul suplimentar generat de tarifele acestor companii vine deja la bugetul de stat. Nu e un proiect, e o lege in vigoare de anul acesta si a adus deja multi bani la buget! Este un mecanism acceptat de partenerii externi si care ramane in vigoare si anul viitor!", a mai punctat Victor Ponta.

El a continuat cu faptul ca in noul proiect, care va merge in Parlament, se afla o idee pe care a promovat-o si Klaus Iohannis, in programul sau prezidential.

"Este vorba despre transferul catre autoritatile locale a unei parti din redeventele incasate, pentru ca si comunitatile locale sa beneficieze de fonduri suplimentare. Este o idee corecta, pe care am preluat-o in acest an si pe care o includem in noul proiect".

Premierul a mai precizat ca un element de baza il reprezinta "stabilitatea si predictibilitatea mediului investitional".

Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

"Fara asta vom pierde mari investitii, locuri de munca, incasari din taxe, etc. Am incredere ca, in 2015, putem aplica rational si inteligent masuri pe care romanii le asteapta, care sa fie si corecte fata de cetateni, dar si utile pentru intarirea statului roman!", a incheiat Victor Ponta.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul 2015, ci mentinut la nivelul actual.

El a mai spus ca o noua formula va fi realizata in viitorul apropiat.

Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015

Ulterior, premierul Victor Ponta a motivat aceasta decizie prin faptul ca nu pot fi operate modificari atat de importante "peste noapte", desi discutiile cu companiile implicate dureaza de mai bine de un an.

Masura a fost taxata insa de Opozitie, prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul a amintit ca premierul si ministrii sai au spus anterior ca au in vedere o noua schema a redeventelor si au promis ca dupa alegeri o vor pune in dezbatere publica, "insa au venit cu o ordonanta nediscutata nicaieri si au blocat redeventele cu inca un an".

Ce sunt redeventele si care e valoarea lor

Redeventele sunt sumele platite statului pentru dreptul de folosinta a resurselor subsolului.

Faptul ca nu au fost majorate asa cum a promis in nenumarate randuri Guvernul inseamna inca un an in care bugetul nu va beneficia de sume mai mari obtinute de la firmele din industria gazelor si petrolului, inclusiv gigantul Petrom.

In prezent, companiile care produc petrol si gaze naturale platesc redevente cuprinse intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi.

Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si au fost valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Nivelul este unul dintre cele mai scazute din Europa, iar Romania incaseaza in jur de 1 miliard de lei la bugetul de stat din aceasta resursa.

De asemenea, impozitul pe profit de doar 16% face din tara noastra o destinatie foarte rentabila pentru extractia de petrol si gaze. Discutiile initiale purtate de Guvernul Ponta cu companiile de profil aratau ca redeventele ar putea fi marite pana la 20-30%, nivel la care statul ar fi obtinut mult mai multi bani.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Ponta redevente consens, #Ponta redevente buget , #premier