Ponta: E semn de mare miopie sa se creada ca esti impotriva UE daca ai relatii cu China

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 16:39
2189 citiri
Ponta: E semn de mare miopie sa se creada ca esti impotriva UE daca ai relatii cu China

Relatiile cu China nu afecteaza parcursul european al Romaniei si este un semn de "mare miopie" sa se creada ca, daca ai relatii bune cu un stat din afara spatiului comun european, atunci esti impotriva UE, le-a spus premierul Victor Ponta, miercuri, ministrilor in sedinta de guvern.

"Nimic din ceea ce s-a intamplat ieri si alataieri nu afecteaza in vreun fel parcursul nostru european. De altfel, nu facem decat sa invatam de la tarile mai vechi din UE care au relatii extraordinare, parteneriate strategice cu China si relatii comerciale extraordinare, si nu stiu de ce sa nu facem si noi la fel.

Lumea are patru puncte cardinale si noi suntem membri ai UE, ai NATO, dar e un semn de mare miopie sa crezi ca, daca ai relatii bune cu alte tari din afara UE, inseamna ca esti impotriva UE. Repet, mergem pe drumul pe care au mers de multi ani Germania, Franta, Italia si alte tari, si cred ca pentru orice om rational acest lucru este evident", le-a spus Ponta ministrilor, in prezenta presei.

Ponta: Imi doresc ca Romania sa fie cel mai bun prieten al Chinei in UE

Financial Times a scris, joi, ca vizita premierului chinez in capitala Romaniei a creat ingrijorare la Bruxelles, fiind vazuta ca o strategie "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

Totodata, UE a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut sa se mentina in linia politicii comune europene in cadrul negocierilor bilaterale si multilaterale cu China, au precizat surse politice.

UE atentioneaza toate statele membre "sa ramana in limita politicii comune stabilite la nivel european in ceea ce priveste raporturile cu China" atunci cand vine vorba de negocieri si contacte bilaterale si multilaterale cu Beijingul, sustin sursele citate.

Basescu despre mesajul UE cu privire la China: Imi venea sa le spun "cu Nabucco ce-ati avut?"

Mesajul este un rezultat al "preocuparii la nivel politic inalt in institutiile europene in ceea ce priveste atitudinea politica fata de China" si vizeaza contactele la nivel de sefi de stat si de guvern.

Intrebat de jurnalisti daca negocierile cu China se incadreaza in normele comunitare, premierul a precizat ca a avut o discutie la Bruxelles cu presedintele CE pe tema Forumului oamenilor de afaceri China - Europa Centrala si de Est, iar Barroso a avut un mesaj pozitiv.

Ponta, despre proiectele cu China: Ne dau, dar nu ne baga-n traista

Evolutia proiectelor semnate cu China va fi analizata intr-o sedinta de guvern, in ianuarie, deoarece partenerii chinezi "ne dau, dar nu ne baga-n traista", i-a anuntat premierul Victor Ponta pe ministri, in sedinta de miercuri a Guvernului.

"E foarte important ce urmeaza. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne baga-n traista, motiv pentru care - acum e decembrie - in ianuarie, la un moment dat, in cursul unei sedinte de guvern, vreau sa facem o sedinta separata, cum se implementeaza proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca sa le deblocam, ce reusim sa realizam din intentiile bune si din proiectele demarate, acela va fi intr-adevar lucrul care conteaza", a spus Ponta in prima sedinta de guvern desfasurata dupa Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, precum si dupa intalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: MEDIAFAX