Ponta explica acordul de la Cotroceni: O criza politica ar fi fost un lucru foarte rau

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 13:28
3134 citiri
Ponta explica acordul de la Cotroceni: O criza politica ar fi fost un lucru foarte rau

Prim-ministrul Victor Ponta a explicat, miercuri, ce prevede acordul semnat de el si de presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. In plus, a precizat ca acordul a prevenit aparitia unei noi crize politice in Romania.

"Este un acord care preia prevederi constitutionale si prevederi de buna functionare a statului", a spus premierul, miercuri, la prezentarea noului Cabinet, dupa ce a fost intrebat ce scrie in acordul semnat cu Traian Basescu.

Potrivit lui Ponta, acordul este unul de colaborare institutionala, care prevede principii si valori comune, dar si orientarea strategica a Romaniei, iar o anumita parte a acordului "vorbeste despre conduita publica a celor doi semnatari, apropo de modul de adresare si respectarea functiilor".

Ponta a anuntat noul Guvern - cine sunt ministrii

La randul sau, Ion Iliescu a fost intrebat de jurnalisti, dupa sedinta, daca acordul dintre presedinte si premier a influentat desemnarea lui Victor Ponta in functia de prim-ministru, raspunzand: "Habar n-am si nu ma intereseaza. El (Traian Basescu - n.red.) era obligat sa o faca".

Victor Ponta a explicat ca, inainte de semnarea documentului, a fost o discutie si un acord prin care "cei care ne cunosc mai putin sa aiba garantia ca nu mai vorbeste nimeni nici de lovituri de stat, nici de alte lucruri", facand referire la liderii europeni.

In plus, premierul a spus si de ce a fost nevoie de acordul respectiv.

"Dintr-un motiv foarte simplu: am considerat si imi asum faptul ca, pentru Romania, o criza politica ar fi fost un lucru rau. Pentru presa, cred ca ar fi fost un lucru foarte bun. Imi asum acest lucru si in continuare cred ca am facut ce trebuia sa fac, ca lider responsabil ales in aceasta tara", a mentionat Victor Ponta.

Ponta: In acordul de la Cotroceni scrie sa nu folosim comparatii si epitete din regnul animal

Victor Ponta le-a spus miercuri liderilor PSD, la inceputul sedintei CEx, ca singurul articol interesant din acordul semnat de el si de seful statului spune ca presedintele si premierul trebuie sa vorbeasca la persoana a doua plural si sa nu foloseasca epitete ori comparatii din regnul animal.

"Va dau textul acordului de pace dintre presedinte si prim ministru. O sa-l prezint si presei in conferinta. Presa o sa fie foarte dezamagita, ca nu e nimic acolo. Dumneavoastra, colegii mei, o sa cititi o fraza interesanta care spune ca intre presedinte si prim minisru trebui sa vorbim la persoana a doua plural, sa nu folosim epitete, sa nu folosim comparatii din regnul animal", a declarat Victor Ponta.

Ponta: Public miercuri acordul cu Basescu

Premierul a anuntat, marti seara, ca va face public miercuri acordul cu presedintele Traian Basescu, chestiune cu care seful statului este de acord. Ponta a tinut sa precizeze ca initiativa acordului cu Basescu l-a avut presedintele, in luna septembrie, insa acesta nu s-a finalizat atunci.

"Acordul initial, in septembrie, mi-a fost propus de domnul Basescu si nu s-a mai finalizat...", a afirmat prim-ministrul, la B1Tv.

Citeste si:
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...