Ponta explica de ce da mai multi bani de la buget pentru unele institutii

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 22:41
2922 citiri
Ponta explica de ce da mai multi bani de la buget pentru unele institutii

Premierul Victor Ponta a explicat ca bugetul propus in acest an pentru majoritatea institutiilor de stat nu depaseste bugetul alocat in anul precedent, maririle percepute fiind raportate la cheltuielile propriu-zise ale institutiilor respective in 2012.

"Anul trecut, avand mai putini bani, nu i-am lasat sa cheltuiasca nici macar banii pe care i-au avut in buget. Au cheltuit mai putin fie ca nu le-am dat eu bani, fie pentru ca au reusit sa faca economii", a explicat Ponta, luni seara, la Antena 3.

Premierul a precizat ca bugetele propuse pentru Camera Deputatilor si Senat au fost mentinute la acelasi nivel ca anul trecut.

"La Camera Deputatilor si la Senat, am aici foarte clar: in 2012, in buget, la Senat, 85 de milioane, 85 de milioane anul acesta, la Camera, 198 de milioane, 198 de milioane. Nu se da niciun leu in plus", a spus Ponta.

De asemenea, pentru Administratia Prezidentiala, bugetul a fost redus cu 1,2 milioane de lei in acest an, de la 27 de milioane de lei anul trecut.

"Exista majorari la Sanatate. Acestea erau necesare pentru plata medicamentelor si pentru anumite investitii in spitale. De asemenea, apar cifre mai mari si pentru ca acolo sunt incluse cresterile salariale ale bugetarilor si cei 4% in plus la pensii. Mai avem un un miliard de euro destinati cofinantarii fondurilor europene, pentru ca anul acesta deblocam fondurile", a precizat Ponta.

In continuare, premierul a justificat sumele alocate pentru cateva institutii.

In cazul SPP, pentru care este propus un buget de 191.413.000 de lei, fata de 134.169.000 de lei cat s-a cheltuit in total in anul precedent, premierul a aratat ca banii sunt destinati finalizarii sediului, aflat in constructie de mai multi ani. Potrivit premierului, in prezent, SPP isi are sediul in Palatul Parlamentului.

De asemenea, Ministerul Culturii, desi solicita un buget de 578 milioane de lei in 2013, cu 4,73% mai mic decat in 2012, desfasoara un proiect pentru reabilitarea Teatrului National.

In ceea ce priveste Curtea Constitutionala, care are alocat pentru 2013 un buget de 15,26 milioane de lei, cu 18,75% in crestere fata de executia bugetara preliminara pe 2012, diferenta se datoreaza majorarii salariilor, insa oricum bugetul se aproba de plenul Curtii, nu de catre Guvern, a explicat Victor Ponta, adaugand ca aceeasi procedura este valabila si pentru Curtea de Conturi. Bugetul propus trebuie sa fie, insa, aprobat de Parlament, a adaugat Ponta.

La Educatie, premierul a precizat ca cresterea va fi sub 6%. "Cheltuielile care tin de scoli si de gradinite sunt cheltuieli pe care incercam sa le punem in bugetele administratiei locale", a spus el.

Citeste si:
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
RAPORT Expert Forum. Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a banilor din Programul Saligny
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com