Ponta explica de ce Romania nu putea invoca veto la aprobarea bugetului european

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 18:24
4008 citiri
Ponta explica de ce Romania nu putea invoca veto la aprobarea bugetului european

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca Romania nu putea invoca de una singura dreptul de veto in Consiliul European, cu ocazia aprobarii bugetului 2014-2020, presedintele Basescu scotand tara din grupul Prietenii Coeziunii si reusind sa obtina "nimic" in privinta alocarilor bugetare.

Prim-ministrul a fost intrebat daca presedintele Traian Basescu ar fi putut invoca dreptul de veto la Consiliul European pentru a obtine mai multe fonduri alocate Romaniei.

"Singura, doar Romania, nu putea sa invoce dreptul de veto, dar Romania pana in noiembrie a fost intr-un grup, al Prietenilor Coeziunii de unde s-a desprins pe ideea ca presedintele Basescu are o relatie foarte buna cu marii Europei si o sa obtina mai mult.

Eu nu stiu cat obtineam in plus fata de presedinte daca participam, ca e o simpla speculatie, mai putin nu obtineam sigur - ca noi nu am obtinut nimic fata de noiembrie. Deci mai putin fata de nimic nu puteam sa obtin, ca puteam sa obtin mai mult... asta istoria nu se scrie cu daca si cu parca", a declarat premierul Ponta.

Premierul a mai sustinut ca mandatul lui Traian Basescu se termina anul viitor, insa in ceea ce priveste efectele reducerii bugetului alocat Romaniei cu noua miliarde de euro efectele se vor vedea ulterior.

"Cred ca unul dintre premieri a spus un lucru pe care toata lumea il gandeste: daca cel care era satisfacut si multumit era prim-ministrul Marii Britanii, domnul Cameron, care a venit cu ideea sa taiem din bani si sa fie cat mai putini bani, inseamna ca toti ceilalti 26 plus Croatia au pierdut.

Ce m-a suparat este si ca am pierdut foarte multe... si bani si conditii favorabile, care erau trecute in proiectul initial al Comisiei Europene, intocmit de presedintele Barroso, si sa mai prezinti chestia asta ca o victorie... nimeni nu a prezentat-o cu exceptia primului-ministru britanic. Nu are cum sa castige si primul-ministru britanic, care a zis sa taiem bani si guvernul Romaniei sau Romania, care sigur a pierdut fata de ceea ce trebuia sa primeasca", a mai comentat premierul Ponta.

Presedintele Traian Basescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....