Ponta: Finlandezii nu se opun aderarii Romaniei la Schengen, ei stiau doar ca avem rromi la Helsinki

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 23:41
2929 citiri
Ponta: Finlandezii nu se opun aderarii Romaniei la Schengen, ei stiau doar ca avem rromi la Helsinki
Foto: Gov.ro

Prim-ministrul Victor Ponta a vorbit despre vizita pe care a intreprins-o luni la Helsinki, afirmand ca Finlanda nu se opune aderarii tarii noastre in Schengen, in ciuda rapoartelor anterioare care sugerau acest lucru. De asemenea, premierul a spus ca finlandezii stiau despre Romania doar ca exista rromi care cersesc in Helsinki, dar si "ce mai stiau de la domnul Basescu".

Premierul, care a ajuns luni seara in Lituania, dupa vizita in Finlanda, a explicat de ce a ales sa viziteze in acelasi timp aceste doua tari.

"Sa explic combinatia Lituania - Finlanda. Lituania detine presedintia Uniunii Europene, coordoneaza deciziile politice in acest semestru. Intre aceste decizii politice este si cea referitoare la admiterea in Schengen.

Finlanda a fost in general destul de retinuta in ce priveste aderarea Romaniei. Ei despre noi stiau ca avem cetateni rromi in Helsinki care cersesc si ce mai stiau de la domnul Basescu.

Am discutat despre parteneriatul estic. La Vilnius, in noiembrie, este summit-ul in care se decide practic viitorul Moldovei, parteneriatul cu UE. In aceste doua zile discut cu cei doi prim-ministri despre anul 2014, anul in care o sa avem alegeri europarlamentare, o noua Comisie Europeana", a spus Victor Ponta, luni seara, la Antena 3.

Franta nu accepta Romania in Schengen pana nu se rezolva problema rromilor

Acesta a afirmat ca va avea intalniri si la Helsinki, si la Vilnius, cu firme care au avut sau care o sa aiba investitii in Romania, dar si despre minerit ecologic, subliniind ca a cerut asistenta pe aceasta tema, in timpul discutiilor din Finlanda.

Referitor la summit-ul din luna noiembrie, privind parteneriatul estic si decizia privind Republica Moldova, Ponta a mentionat ca cel mai important este un calendar privind ridicarea vizelor si "sa vada cu ochii lor avantajele de a fi in Europa": "Eu fac lobby total pentru integrarea Moldovei. Am sperante mari pentru noiembrie".

Ponta, despre aderarea la Schengen: Vreau sa fiu precaut, sa nu anunt si sa se intample

Revenind la aderarea la spatiul Schengen, premierul a afirmat ca Finlanda nu se opune, dar ca nu poate sa anunte aceasta aderare, ci prefera sa fie precaut.

Ponta vrea ca pana in 2014 sa fim in Schengen cu granitele aeriene. Finlanda asteapta raportul MCV

"La conferinta de presa prim-ministrul finlandez a spus foarte clar ca Finlanda va discuta cu celelalte doua tari care s-au opus aderarii, ca pentru ei este important rezultatul din acest an al raportului MCV, dar ca a constatat in mod clar o imbunatatire evidenta a acestui raport.

Nu vom avea impotriva nici Finlanda si nici Olanda. Noul guvern care se formeaza la Berlin va sprijini intrarea intai cu aeroporturile in Schengen.

De cate ori auzeam de la Traian Basescu 'O sa intram in Schengen'... Eu vreau sa fiu precaut, sa nu anunt si sa se intample. Am facut tot ce tinea de Guvernul Romaniei si de Parlamentul Romaniei. Evident ca a fost o strategie sa mergem unde erau reticente fata de Romania. Am facut tot ce a tinut de guvern pentru a fi o decizie favorabila", a precizat prim-ministrul.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Victor Ponta aderare Schengen, #Ponta Romania Schengen, #Romania aderare spatiu Schengen , #premier
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pentru ca RO sa intre in Schengen, trebuie intii sa ii taiati limba
Poza paypal
paypal
rank 5