Ponta: Fostii ministri PDL ai Muncii sunt vinovati de pierderea banilor europeni

Joi, 09 August 2012, ora 13:14
1937 citiri
Ponta: Fostii ministri PDL ai Muncii sunt vinovati de pierderea banilor europeni

Premierul Ponta afirma ca sperantele sale referitoare la absortia fondurilor UE au fost "hiperoptimiste", in prezent Guvernul primind audituri din 2010 si 2011 cu "bani pierduti", in opinia sa vinovati fiind si fostii ministri ai Muncii din partea PDL Ioan Botis, Sulfina Barbu si Sebastian Lazaroiu.

"Evaluarile, sperantele referitoare la fondurile europene care vor fi accesate si vor fi incasate efectiv a fost hiperoptimista. Practic, noi acum suntem in grafic cu absortia de fonduri europene, dar avem si ne vin din urma auditurile pe 2010 si 2011 pe care nu le mai putem schimba si care inseamna bani pierduti.

De aceea, de cate ori ii aud si pe domnul presedinte suspendat si pe altii vorbind despre banii europeni ii trimit si le cer sa-i sanctioneze cat mai dur posibil pe Botis, Lazaroiu si Barbu, daca vorbim de POSDRU, de exemplu, dar mai sunt si ale situatii", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

La inceputul lunii iulie, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sta "sub semnul suspendarii", iar multe ONG-uri sau sindicate care deruleaza proiecte sunt in prag de faliment pentru ca nu le mai pot sustine din bani proprii.

Intrebat ce se va intampla daca POSDRU va fi suspendat in Romania, ministrul a spus ca se va incerca reluarea programului pana la sfarsitul anului, astfel incat, in 2013, sa poata fi accesata suma de 1,3 miliarde de euro care ar fi disponibila pentru Romania.

"Ar fi ingrozitor pentru Romania sa piarda acesti bani", a mai spus ministrul Mariana Campeanu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara anterior ca in toate proiectele verificate de Comisia Europeana din cadrul POSDRU au fost gasite nereguli, care nu fusesera depistate de autoritatile romane, astfel fiind pusa sub semnul intrebarii functionarea intregului sistem.

Seceta si absorbtia mica a fondurilor europene, cauzele revizuirii economice

Intrebat care au fost fundamentele care au dus la ajustarea progonezei economice in jos, de la 1,5%, la 1,2% din PIB pentru anul in curs, primul ministru a raspuns ca in primul rand este vorba de seceta din agricultura.

"Anul trecut a fost un an exceptional pentru agricultura si asta a ajutat intr-un fel in a se ajunge la zero, de fapt, nu am mai avut scadere economica. De data asta, toate previziunile din agricultura sunt negative", a explicat Victor Ponta, conform NewsIn.

In plus, el a precizat ca un alt motiv pentru luarea acestei masuri este rata mica a absorbtiei fondurilor europene.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com