Ponta: Ghetea nu va mai fi presedinte CEC, dupa ce i-a dat Ioanei Basescu creditul

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 10:52
4039 citiri
Ponta: Ghetea nu va mai fi presedinte CEC, dupa ce i-a dat Ioanei Basescu creditul
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat duminica seara ca presedintele CEC, Radu Ghetea, va fi schimbat din functie.

CEC Bank i-a acordat recent un imprumut de 4,6 milioane de lei Ioanei Basescu, fiica presedintelui.

Ponta a precizat ca il sustine total pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in verificarea activitatii sale la banca la care actionar este statul, relateaza Mediafax.

Prim-ministrul a facut aceste afirmatii intr-o interventie telefonica la Romania TV, ocazie cu care a fost intrebat de un analist politic aflat in studio daca Radu Ghetea va mai ramane presedinte al CEC dupa "nazbatia" de a acorda un credit ipotecar Ioanei Basescu.

"Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finante, pentru ca este singurul care are competenta de a face schimbari in conducerea CEC, si il sustin total sa verifice foarte clar lucrurile si sa propuna masurile care se impun. O sa-l mai sune domnul Basescu sa-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chitoiu nu e asa usor impresionabil, am totala incredere ca stie sa-si faca treaba", a raspuns Ponta.

Premierul a mentionat ca CEC este o banca al carei capital este suta la suta proprietatea statului, iar ministrul de Finante are dreptul sa examineze activitatea presedintelui acesteia, in AGA si in Consiliul director.

"Activitatea de ansamblu (a CEC - n.red.) este evident in supravegherea Ministerului de Finante, pentru ca Ministerul de Finante e actionarul, e proprietarul. E ca si cand la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are suta la suta, sigur ca nu poate sa lase adunarea generaa sau consiliul de administratie sa faca orice cu banii respectivi", a mai spus Ponta.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat saptamana trecuta ca presedintele Traian Basescu i-ar fi cerut sa il mentina in functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.

Presedintia confirma: Basescu l-a avertizat pe Chitoiu sa nu il schimbe pe Ghetea de la CEC Bank

Ulterior, Basescu a confirmat ca l-a avertizat pe Chitoiu sa "nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Ioana Basescu luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane de lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...