Ponta: Guvernul este 100% modul in care eu am gandit structura centrala

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 11:05
2640 citiri
Ponta: Guvernul este 100% modul in care eu am gandit structura centrala
Foto: Digi24

Victor Ponta a iesit singur de la negocierile care au avut loc vineri dimineata in biroul de la Senat al lui Crin Antonescu. El a declarat ca au stabilit impreuna structura si modul de functionare a viitorului Guvern si ca au fost netezite toate "asperitatile".

Premierul a sustinut ca, daca totul merge bine, vineri seara, cat de tarziu, se depune juramantul la Palatul Cotroceni. El a mai spus ca a discutat joi cu presedintele Traian Basescu, care l-a intrebat cand se incheie procedurile la Parlament in vederea depunerii juramantului. Sambata, la ora 10:00, este deja programata prima sedinta de guvern.

Ponta si-a exprimat speranta ca, vineri, la ora 15-16, se vor incheia audierile ministrilor, dupa care va urma sedinta de plen pentru votul de investitura.

Liderul PSD a declarat ca decizia de a transforma trei mandate de ministru in ministru delegat, cate unul de la PSD, PC si PNL, "a fost o decizie functionala pe care au inteles-o toti colegii mei". El a precizat ca "ANAF nu are alt loc decat la Finante", pentru ca "aduce bani", respingand speculatiile aparute in presa.

In schimb, CNADNR merge la Ministerul pentru Proiecte de Infrastructura, urmand ca, dupa rezolvarea procedurilor juridice, "drumurile nationale sa mearga catre Transporturi", clasificarea urmand sa se faca dupa reorganizarea administrativa.

"Prefectii trec in coordonarea mea directa, functionala, locul lor fiind la Ministerul de Interne", a mai precizat Victor Ponta.

El a subliniat inca o data ca structura ministerelor este cea anuntata. "Eu asa le-am gandit si asa raman", a punctat el.

Intrebat de jurnalisti ce tensiuni au aparut si au condus la amanarea audierilor ministrilor, Victor Ponta a spus ca au existat colegi care "nu au inteles" la inceput ce intentioneaza el sa faca, dar au inteles in urma discutiilor.

"Asa gandesc eu structura Guvernului si asa trebuie sa mergem mai departe", a subliniat el.

"In spatele meu, in birou, este domnul Antonescu(...) Suntem co-presedintii USL, decizia ne apartinea noua. Pentru ca vorbesc, vorbesc si in numele dansului", a adaugat premierul, spunand ca discutiile de vineri au avut loc "pentru a netezi ultimele asperitati".

Ponta a negat faptul ca la negocierile de final ar fi participat si Relu Fenechiu sau Dan Sova.

"Domnul Fenechiu nu e co-presedinte USL. Discutiile au fost intre mine si domnul Antonescu, nimeni altcineva. Sunt multe incaperi in Palatul parlamentului, dar la domnul Antonescu in birou am fost doar eu si, din cand in cand, mai intra cineva care ne-a adus o cafea", a declarat Ponta.

Nu au existat negocieri cu UDMR si PP-DD

Liderul PSD a negat negocierile cu UDMR sau PP-DD pentru scoaterea de la guvernare a PNL.

"Sunt dezinformari. Nu am vorbit nici cu UDMR, nici cu PP-DD. Am spus de 10 ori, eu sunt prim-ministru doar al unui guvern USL", a spus el, precizand "nu s-a pus problema, nu m-a sunat nimeni".

Victor Ponta si-a exprimat opinia ca vineri seara, "tarziu", in jurul orelor 19-20, se va depune juramantul la Cotroceni. El s-a aratat convins ca niciunul dintre ministrii propusi, nici Liviu Dragnea, nici Relu Fenechiu, nu vor fi suspendati din cauza ca au dosare pe rol.

"Conform legii 115 pe 1999, legea raspunderii ministeriale, este vorba de fapte comise de ministri in exercitiul functiunii", a subliniat el, precizand ca daca vreunul dintre ministri sai va comite fapte "incepand de sambata", atunci "categoric sunt suspendati de drept, dar nu pentru fapte comise acum un an sau 7".

Intrebat de jurnalisti ce a intervenit si a dus la amanarea audierilor ministrilor, Victor Ponta a spus ca nu s-a schimbat nimic.

"A fost un semnal prost pe care l-am dat, am avut discutii lamuritoare cu cei care nu intelegeau ce vrem sa facem(...) Decizia si acordul final este intre cei doi co-presedinti, domnul Antonescu si cu mine".

"Maine dimineata, la ora 10, este sedinta de guvern. Ca de fiecare data in 23 de ani, pe ordinea de zi este ordonanta de urgenta pentru reorganizarea Guvernului", a mai adaugat premierul subliniind inca o data ca viitorul Executiv "100% e expresia modului in care eu am gandit ca trebuie sa functioneze o structura centrala mult mai eficienta si clara ca responsabilitati".

In ceea ce priveste invitarea presedintelui Traian Basescu la votul de investitura din Parlament, Victor Ponta a spus ca "protololar, e normal sa fie invitat, dar din cate stiu eu nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu nu au venit la investire".

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...