Ponta i-ar face responsabili pe bulgari pentru esecul intrarii Romaniei in Schengen

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 14:49
2945 citiri
Ponta i-ar face responsabili pe bulgari pentru esecul intrarii Romaniei in Schengen

Premierul Victor Ponta a incercat, miercuri, sa arunce pe umerii bulgarilor responsabilitatea unui eventual esec, posibil, legat de intrarea Romaniei in spatiul Schengen, subiect care va fi discutat la Consiliul JAI din martie.

Aflat la Cluj pentru a participa la ceremonia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa fostului comisar european Gunter Verheugen, Victor Ponta a fost intrebat cum comenteaza demisia Guvernului de la Sofia, anuntata miercuri dimineata.

Guvernul bulgar a demisionat pe fondul protestelor, inainte de alegeri

Victor Ponta a spus ca decizia care se va lua la Consiliul JAI din martie "va fi serios influentata de situatia de instabilitate politica din Bulgaria", adaugand: "Nu cred ca putem decupla Romania de Bulgaria".

"Nu vreau si nimeni nu poate sa aiba o evaluare (...) Suntem legati, Romania de Bulgaria. Daca in Bulgaria exista instabilitate politica, asta ne afecteaza si pe noi", a tinut sa sublinieze premierul Victor Ponta.

Romania si Bulgaria au ratat anul trecut intrarea in Spatiul Schengen dupa ce in Romania au fost declansate actiunile politice menite sa il inlature din functie pe presedintele Traian Basescu. Celor doua tari li se fixase pentru toamna lui 2012 termenul de intrare in Schengen, intr-o prima etapa cu frontierele aeriene si maritime, urmand ca cele terestre sa ramana pentru o data ulterioara.

In acest moment, Romania face eforturi diplomatice pentru a convinge cancelariile europene ca s-a reintors pe drumul bun.

Olanda nu si-a schimbat inca pozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen

Urmatorul Consiliu European pe Justitie si Afaceri Interne (JAI) va avea loc pe 6-7 martie, la Bruxelles. Aderarea Romaniei figureaza pe agenda Consiliului, dar este greu de spus ca se va si vota, in conditiile in care raportul MCV dat publicitatii in luna ianuarie a semnalat o serie de nereguli in activitatea justitiei de la Bucuresti.

Ce face Romania pentru a intra in Spatiul Schengen

Olanda si Germania sunt tarile care au blocat in ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei. Olanda anuntase ca isi va schimba pozitia dupa doua rapoarte MCV pozitive. Urmatorul raport MCV va fi prezentat in luna decembrie, a anuntat Comisia Europeana.

Citeste si:
Câți bani vor primi în plus bugetarii în septembrie. Anunțul ministrului Muncii, după modificarea OUG privind majorările salariale
Câți bani vor primi în plus bugetarii în septembrie. Anunțul ministrului Muncii, după modificarea OUG privind majorările salariale
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut miercuri, 17 august, o serie de precizări privind majorarea salariilor bugetarilor, după ce OUG a fost modificată. Întrebat care este sursa...
Portul Constanța, sămânță de scandal între PSD și PNL. „S-a încins tărâţa liberală. Dau în clocot neuronii şi sinapsele”
Portul Constanța, sămânță de scandal între PSD și PNL. „S-a încins tărâţa liberală. Dau în clocot neuronii şi sinapsele”
Deputatul PSD Marius Horia Ţuţuianu a declarat miercuri, 17 august, că liberalilor le-au „dat în clocot neuronii şi sinapsele” şi nu pot înţelege de ce a fost schimbat directorul...