Ponta ii raspunde lui Basescu: Nu pot sa decorez oameni cu opinii fasciste

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 13:51
7696 citiri
Ponta ii raspunde lui Basescu: Nu pot sa decorez oameni cu opinii fasciste

Victor Ponta i-a raspuns, miercuri, presedintelui Traian Basescu, dupa ce seful statului a depus o sesizare la Curtea Constitutionala, in care il acuza pe premier ca nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare a unor membri din conducerea Institutului Cultural Roman (ICR).

Victor Ponta a subliniat ca refuzul de a semna decretele de decorare a fostilor sefi ICR, printre care si Horia Roman Patapievici, a avut loc in luna aprilie, fiind curios faptul ca ca presedintele si-a amintit acum de acest lucru.

"Mi se pare interesant ca acest refuz este din aprilie si presedintele Basescu azi si-a adus aminte ca nu am semnat in aprilie", a precizat seful Guvernului la Antena 3.

El a adugat ca a avut doua rezerve in semnarea decretelor de decorate. Prima se refera la faptul ca persoanele respective ar fi deturnat bani publici, iar a doua face referire la opiniile "fasciste" ale fostilor directori ICR.

"Eu am doua rezerve. Prima este ca, in baza raportului Curtii de Conturi, conducerea de atunci a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice, chiar au deturnat bani publici. Deci, sa-i decorez pe cei care au cheltuit prost bani publici mi se pare gresit.

Apoi, erau persoane care au facut deseori declaratii care au exprimat opinii antiromanesti, fasciste. De exemplu, Mihaies (fost vicepresedinte al ICR - n.red.) e de extrema dreapta, un fascist batran. Nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, dar iata ca exista in Romania. Eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor oameni care exprima opinii impotriva Romaniei. Daca domnul presedinte doreste sa ii decoreze, sa o faca, dar fara semnatura mea", a subliniat prim-ministrul.

Declaratiile lui Victor Ponta vin in contextul in care seful statului a depus, marti, o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei legata de faptul ca premierul nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare.

Basescu l-a reclamat pe Ponta la CCR pentru ca a refuzat sa semneze decrete de decorare (Video)

Acest gest, in opinia presedintelui Romaniei, este neconstitutional. Propunerile de decorare vizeaza mai multe personalitati care au condus Institutul Cultural Roman in perioada 2005-2012.

Potrivit lui Augustin Zegrean, presedintele CCR, sesizarea lui Traian Basescu va fi analizata tot pe data de 21 mai, cand urmeaza sa fie judecata si sesizarea depusa de premierul Victor Ponta.

Imediat dupa venirea la putere a USL, in 2012, una dintre primele masuri luate de guvernul Ponta 1 a fost decapitarea ICR, gest care a condus si la proteste publice care au ramas cunoscute sub numele de "Protestul papioanelor", dupa papionul purtat in aparitiile publice de H.R. Patapievici.

Ponta cere CCR sa spuna daca presedintele poate face campanie electorala

De asemenea, seful Executivului a depus, tot marti, o sesizare la CCR, in care il acuza pe Traian Basescu ca incalca Constitutia prin implicarea in campania electorala a Partidului Miscarea Populara.

Citeste si:
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Sursa: Ziare.com