Ponta il ataca iar pe Basescu: Si-a dat cu parerea la Bruxelles, eu sunt mai intelept (Video)

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 12:12
6030 citiri
Ponta il ataca iar pe Basescu: Si-a dat cu parerea la Bruxelles, eu sunt mai intelept (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca presedintele Traian Basescu "si-a dat cu parerea" la Bruxelles atunci cand a vorbit despre uniunea bancara, el neavand dreptul sa ia angajamente in numele Romaniei.

"Nu am discutat atat de mult cu presedintele Barroso despre aceasta intiativa, a uniunii bancare(...) Sunt convins ca presedintele Basescu nu se poate angaja in numele Romaniei, ci si-a dat cu parerea. In numele Romaniei se poate angaja Parlamentul, Guvernul", a sustinut Ponta in prima conferinta de presa tinuta dupa intalnirea de luni seara, de la Bruxelles, cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

De ce trebuie Romania sa adere la uniunea bancara a zonei euro

Traian Basescu, la Bruxelles: Am fost primit ca intre prieteni (Video)

Ponta, dupa intalnirea cu Barroso: Mare parte din reprosurile reciproce au ramas in urma

Victor Ponta a spus ca nu are inca formata nicio parere despre uniunea bancara propusa de presedintele CE in plenul Parlamentului European in urma cu cateva zile, dar va avea una dupa o consultare cu comisiile parlamentare si BNR.

"Nu poti sa te duci sa discuti o jumatate de ora si sa dai verdicte. Nu am spus ca sunt in favoare, nici impotriva (...) Romania trebuie sa actioneze mult mai serios cand e vorba de teme europene. De obicei eram primii care saream in sus de bucurie(...) Nu vreau sa dau bine la Bruxelles fara sa stiu subiectul", a comentat premierul Ponta, spunand ca se va consulta cu Parlamentul si Banca Nationala in urmatoarea perioada, inainte de a anunta pozitia Guvernului Romaniei.

"Domnul Basescu are o parere, eu sunt mai asezat, mai intelept, prefer sa ii ascult pe cei care se pricep(...) Romania nu a participat pana acum la dezbateri, doar a fost de acord cu ceea ce au propus altii", a mai sustinut premierul roman.

Victor Ponta a dat exemplul Poloniei, care "a spus foarte direct" ca nu isi poate da cu parerea pe un asemenea subiect cata vreme tara sa, la fel ca si Romania, nu face parte din zona euro.

"Daca Polonia are curajul sa isi exprime punctul de vedere, de ce nu si Romania?", a mai afirmat premierul, subliniind faptul ca ramane un pro-european, dar cata vreme Romania nu "sta la masa" cu tarile din zona euro nu se va grabi sa isi expuna punctul de vedere cu privire la uniunea bancara.

Presedintele nu are atributii in domeniul bugetar

Premierul Ponta a anuntat si ca presedintele Traian Basescu nu va fi consultat in legatura cu proiectul de buget pentru Romania in UE pe perioada 2014-2020. Dupa ce a anuntat ca intentioneaza constituirea la nivelul Guvernului a unui grup de lucru pentru bugetul 2014-2020, premierul a fost intrebat de un jurnalist daca se vor purta discutii pe aceasta tema si cu presedintele Romaniei, cata vreme el este cel abilitat sa vorbeasca despre acest subiect si sa sustina punctul de vedere oficial in Consiliul European.

"Nu, presedintele Romaniei nu are niciun fel de atributii in domeniul bugetar", a fost raspunsul premierului.

Pe de alta parte, intrebat daca sunt adevarate zvonurile potrivit carora ar pregati o remaniere, Victor Ponta a raspuns ironic: "Da, pe 10 decembrie vom anunta noul guvern si vor fi multe remanieri" (dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, n.red.).

Citeste si:
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Cătălin Drulă critică ”ipocrizia” PSD privind taxarea luxului: ”O stridenţă în care încearcă să-şi aducă aminte că e socialist”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a susținut joi, 30 iunie, că propunerea PSD privind taxarea luxului este o ”ipocrizie”, în condițiile în care mulți social-democrați,...
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
”Fractura de logică” identificată de Ludovic Orban în ordonanța care prevede ieftinirea carburanților: ”Edy Iordănescu e mic copil faţă de Ciucă şi compania...”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a făcut joi, 30 iunie, o analiză a OUG care prevede compensarea prețului carburanților cu 50 de bani per litru. Potrivit fostului...