Ponta il provoaca pe Basescu pe tema Consiliului: Vrea ca Parlamentul sa decida

Luni, 21 Mai 2012, ora 12:03
5244 citiri
Ponta il provoaca pe Basescu pe tema Consiliului: Vrea ca Parlamentul sa decida

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa sedinta conducerii USL de luni, ca a cerut Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor convocarea unei dezbateri referitoare la problemele pe care le va sustine Romania la summitul Consiliului European din 28 iunie si la cine va reprezenta Romania acolo.

Ponta, atacat la Antena 3: Victoras, tu vrei sa reprezinti Romania?

"Imi doresc sa incheiem cat mai rapid o dezbatere politica - ma voi adresa celor 2 birouri permanente, ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu rugamintea de a organiza in cel mai scurt timp o dezbatere a Parlamentului, pentru a organiza o dezbatere asupra problemelor pe care Romania le va avea de discutat (la Consiliul European -n.red)", a spus Ponta.

El a reafirmat ca el ar trebui sa mearga la Consiliul European, intrucat acolo se discuta probleme tratate de ministri.

"In ce priveste Consiliul European, pe 28 iunie, acolo pozitiile noastre sunt divergente. Discutandu-se in cadrul Consiliului European de probleme si teme care tin de activitatea Executivului, in cadrul Consiliului se discuta pe documente elaborate de ministri (...) Ceea ce discuta si negociaza domnul ministru Corlatean, domnul ministru Georgescu ajunge pe masa Consiliului European. Fiind vorba de decizii care privesc Executivul, deciziile UE sunt de drept intern, opinia mea a fost ca primul ministru trebuie sa participe. Consitutia Romaniei nu prevede nicaieri dreptul absolut al presedintelui sau premierului de a merge", a declarat Ponta.

"Voi solicita Parlamentului sa dea un mandat de reprezentare la Consiliul European din 28 iunie, celui pe care Parlamentul considera indreptatit sa mearga acolo", a spus Ponta, la finalul sedintei USL. Premierul a mentionat ca Parlamentul trebuie sa dea "de fiecare data un mandat celui care participa la Consiliu".

El a spus ca dreptul de reprezentare era al premierului, dar ca Traian Basescu "l-a uzurpat" de la Emil Boc.

"Uzurparea inceputa in 2009 atributiilor sefului Guvernului trebuie solutionata. Nu se bazeaza pe niciun text constitutional si simplu fapt ca ai avut un ministru care nu isi exercita atributiile pe plan european repet, nu poti in dreptul constitutional si international sa te folosesti de uzurpare sau de uzucapiune. Daca domnul Boc n-a vrut sau nu a stiut sa isi exercite atributiile este problema domnului Boc. Din punct de vedere al temelor care se discuta in Consiliu European trebuie sa ai un mandat al Parlamentului si al Guvernului. Aceasta este explicatia pentru care in afara de presedintele Frantei la aceasta intrunire a conducerii UE participa sefii de Guvern", a declarat Victor Ponta.

El l-a atacat pe presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care spusese ca presedintele ar trebui sa reprezinte Romania.

"Afirmatia domnului Zegrean e mincinoasa(...) nu exista niciun articol in Constitutia Romaniei, singurul lucru e articolul 102, care spune ca Guvernul pune in practica politica externa si interna", a mai afirmat premierul.

In schimb, Victor Ponta a recunoscut faptul ca Traian Basescu e indreptatit sa reprezinte Romania la summitul NATO de la Chicago, pretinzand insa ca acesta "are mandat de la CSAT si Guvern", desi acest termen nu exista, iar presedintele nu poate primi mandat pentru politica externa din partea niciunui for,

"Reprezentarea la summitul NATO este o reprezentare corecta, din punct de vedere constitutional, domnul presedinte Basescu are mandatul dat de CSAT si Guvern, m-a informat despre acest mandat, l-am sustinut si e sustinut de prezenta celor 2 ministri - ai Apararii si Externelor. E vorba de securitate, mandatul presedintelui Basescu e sustinut de Guvern si de majoritatea parlamentara", a spus Ponta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta Consiliul European dezbatere Parlament, #Ponta Basescu Consiliul European , #premier