Ponta, in Afganistan: Romania, prin militarii sai, partener serios pentru NATO (Video)

Marti, 22 Mai 2012, ora 23:30
6561 citiri
Ponta, in Afganistan: Romania, prin militarii sai, partener serios pentru NATO (Video)
Foto: Facebook

Premierul Victor Ponta, prezent, marti, intr-o vizita in Afganistan, a declarat ca se afla in teatrul de operatiuni ca sa dea un mesaj ca Romania, prin militarii sai, este un partener foarte serios pentru NATO.

"Pentru ca am vrut sa vad cu ochii mei care este viata militarilor nostri de aici, din teatrul de operatiuni, pentru ca am vrut sa le spun direct, nu prin presa, ca ii apreciez foarte mult si ca sunt mandru pentru modul in care ei sunt aici, pentru cum se comporta aici, pentru cum reprezinta Romania si pentru ca am vrut sa dau un mesaj ca Romania, prin militarii sai, este un partener foarte serios pentru NATO, pentru Statele Unite si pentru toti prietenii nostri.

Nici nu poate fi ca acasa. Eu nu sunt la razboi aici, sunt oamenii care stau aici, care lupta aici, care isi pun viata in pericol in fiecare zi si cred ca dincolo de multumirile si de aprecierea mea, am obligatia sa vorbesc cu ei despre ce au nevoie aici, zi de zi, despre ce au nevoie familiile lor, acasa, si despe ce vor face cand se vor intoarce acasa. Sigur, sa dea Dumnezeu sa se intoarca toti sanatosi", a declarat Victor Ponta intr-un interviu in format video, postat pe pagina personala de Facebook.

Intrebat care este semnalul pe care il da Romania Aliantei referitor la retragere, premierul a raspuns ca, pe aceasta tema, atat presedintele Traian Basescu, cat si el au dat acelasi semnal.

"Semnalul pe care l-a dat presedintele tarii, in mod politic, la Chicago, si pe care incerc sa il dau eu, aici, tocmai pentru a arata ca, in aceasta problema, Romania are o singura pozitie unitara, faptul ca ne respectam angajamentele, si ca am venit impreuna, o sa plecam impreuna atunci cand situatia de aici va arata ca efortul si, pana la urma vietile pierdute, n-au fost pierdute in zadar", a explicat Ponta.

Victor Ponta, in vizita in Afganistan

Militarii romani aflati in misiune in Provincia Zabul, din Afganistan, au fost vizitati, marti dimineata, de o delegatie condusa de primul-ministru Victor Ponta.

Seful Guvernului Romaniei a fost informat in legatura cu situatia indeplinirii principalelor misiuni ale militarilor romani in zona de responsabilitate din sudul Afganistanului, modul in care sunt executate operatiile in cooperare cu fortele Coalitiei si in parteneriat cu Fortele de securitate afgane, precum si actiunile de sprijin si asistenta a populatiei locale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN) remis, marti, Ziare.com.

Ponta pleaca in Afganistan ca sa isi arate recunostinta fata de militarii romani

Membrii delegatiei s-au intalnit cu militarii Batalionului 2 Manevra dislocati in baza militara inaintata Bullard, iar cu cei ai Batalionului 1 Manevra si cu colonelul Adrian Tonea, comandantul contingentului national din Provincia Zabul, in baza militara inaintata Apache, unde a fost organizat si un stand de prezentare a tehnicii folosite de militarii romani in acest teatru de operatii.

In partea a doua a zilei, membrii delegatiei s-au deplasat la Kandahar, unde au avut o intrevedere cu comandantul Comandamentului Regional de Sud al Fortei Internationale de Asistenta de Securitate (ISAF), generalul-maior american James Huggins, cu care au discutat despre colaborarea deosebita dintre militarii romani si cei ai tarilor partenere in cadrul ISAF.

Reprezentantul national al Armatei Romaniei in Afganistan, colonelul Mircea Mandrescu, le-a prezentat premierului Victor Ponta, secretarului de stat Dan Tataru, loctiitorului pentru operatii si instructie al sefului Statului Major General, general-locotenent Valeriu Nicut, si ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, o informare cu privire la activitatea militarilor Elementului National de Sprijin, care asigura nivelul de operativitate a fortelor romanesti dislocate in teatru si cooperarea cu structurile similare ale Armatei SUA in vederea asigurarii echipamentelor specifice necesare, pe baza acordurilor incheiate.

In prezent, Armata Romaniei participa in teatrul de operatiuni din Afganistan cu aproximativ 1.800 de militari, incadrati in batalioane de manevra, structuri de legatura si monitorizare, structuri de sprijin logistic si personal de stat major, dislocati in principal in provincia Zabul, dar si la Kandahar, Bagram si Kabul.

Batalioanele 1 si 2 Manevra din Afganistan sunt formate, in principal, din militari ai Batalionului 300 Infanterie de la Galati, respectiv din cei ai Batalionului 280 Infanterie Mecanizata de la Focsani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta vizita Afganistan, #Victor Ponta militari romani Afganistan, #Victor Ponta Romania NATO Afganistan , #premier