Ponta, in Lituania: Sustinem exploatarea gazelor de sist, integrarea Moldovei si absorbtia banilor UE

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 14:47
1662 citiri
Ponta, in Lituania: Sustinem exploatarea gazelor de sist, integrarea Moldovei si absorbtia banilor UE
Foto: B1 Tv

Premierul roman Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Lituania, a declarat, marti, ca cele doua tari au dat aviz favorabil exploatarii gazelor neconventionale si ca este esentiala imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.

"Suntem coordonati si urmarirm aceeasi linie de dezvoltare, anume asigurarea independentei energetice a tarilor noastre, noi am sustinut cercetarile in legatura cu sursele neconventionale de energie si am vorbit in mod direct despre gazele de sist", a precizat premierul roman, dupa intalnirea cu omologul sau lituanian, lgirdas Butkevicius.

De asemenea, Victor Ponta a mai vorbit si despre fondurile europene, pe care le-a calificat drept "un subiect extrem de important pentru ambele tari".

"Romania si Lituania au nevoie de o utilizare mult mai buna a fondurilor europene pentru a ne imbunatati infrastructura atat in ceea ce priveste drumurile, energia si toate celelalte zone care trebuie sa fie imbunatatite", a afirmat Ponta.

Nu mai pierdem bani de la UE?

In context, el a dat o veste buna pentru tara noastra, anume ca a fost adoptata propunerea de a intra alaturi de Slovacia sub incidenta regulii "n+3" de catre Comisia Regionala a Parlamentului European, care "da o oportunitate Romaniei de a folosi mai bine resursele financiare ale perioadei 2007-2013 si sa se pregateasca mai bine pentru intervalul 2014-2020", dupa spusele premierului.

Masura mai trebuie votata si de Parlamentul European, iar Ponta explica ca ea aduce Romaniei un an in plus pentru pentru utilizarea fondurilor alocate de UE.

"Este un succes important pentru Romania, aceasta fiind o componenta esentiala a acordului la care s-a ajuns in cadrul discutiilor asupra bugetului UE pentru urmatorii 7 ani. Felicitam inclusiv eurodeputatii romani pentru maniera exemplara in care au contribuit la obtinerea acestui rezultat.

Votul din Comisia REGI trebuie sa fie confirmat de Plenul PE, in luna octombrie, insa perspectiva este optimista: opinia comisiei de specialitate, exprimata azi, va cantari greu in votul final. Aceasta decizie ne va ajuta foarte mult in efortul sustinut de utilizare maximala a fondurilor alocate Romaniei in actuala perspectiva financiara", a transmis premierul, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce inseamna regula "n+1"

Banii europeni nu pot sa stea la dispozitia statului membru pe un termen nedeterminat, ci exista un termen-limita pana la care aceste sume pot fi cheltuite.

Desi se discuta de o alocare multianuala, acest fapt nu inseamna ca statul membru cheltuieste suma alocata dupa bunul plac in acea perioada de sapte ani, ci exista si o alocare anuala. Aceasta este cunoscuta de la inceput si este clar definita pentru fiecare program operational. Sumele sunt contractate in limita respectivei alocari anuale.

Conform procedurii, in anul "n", statele membre trebuie sa transmita Comisiei Europene documentele justificative (declaratii de cheltuieli) care atesta cheltuirea fondurilor respective pana la sfarsitul anului "n+2/n+3".

In caz contrar, diferenta intre cele doua valori (cea alocata si cea transmisa spre rambursare la Comisie) se pierde prin aplicarea procedurii de dezangajare automata.

Conform Regulamentului CE nr. 1083/2006, pentru perioada de programare 2007-2013 s-a aplicat noilor state membre regula "n+3" in primii 4 ani (2007-2010) si regula "n+2" pentru ultimii 3 ani (2011-2013).

Daca propunerea Comisiei Europene va fi aprobata de catre Consiliul Uniunii si Parlamentul European, prin aplicarea regulii "n+3" pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012, Romania ar putea evita o pierdere masiva de fonduri prin reducerea pragului de dezangajare aferent acestor doi ani.

Romania sustine Moldova

Ponta si-a exprimat sprijinul pentru ca Republica Moldova sa devina membru asociat al UE.

"Moldova este o prioritate pentru Romania, avem multe sentimente bune istorice, conexiuni economice, exista si o relatie culturala intre cele doua tari si suntem un promotor puternic al drumului european al Moldovei. Avem mare incredere ca, sub presedintia lituaniana, Uniunea Europeana va adopta decizii curajoase in legatura cu parteneriatul estic si, mai important pentru Romania, in legatura cu integrarea europeana a Republicii Moldova", a declarat premierul Victor Ponta.

"Este o problema importanta pentru Romania", a explicat acesta.

La summit-ul de la Vilnius, care va avea loc in noiembrie 2013, Republica Moldova urmeaza sa parafeze trei acorduri cu Uniunea Europeana.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Ponta vizita Lituania, #Ponta gaze sist Lituania, #Ponta integrare Moldova, #Ponta gaze sist, #Ponta fonduri europene , #premier