Ponta in SUA: 5 lucruri de stiut ca sa intelegem ceva (Opinii)

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 14:12
5168 citiri
Ponta in SUA: 5 lucruri de stiut ca sa intelegem ceva (Opinii)

Ponta pleaca in SUA, in prima sa vizita oficiala pe "Taramul Fagaduintei". Ca orice vizita a unui sef de stat in America, si vizita asta e plina de simbolism. Ca sef al unei aliante care a avut multe stridente anti-americane, fara sa riste o confruntare fatisa, pentru Ponta e foarte importanta imaginea pe care o transmite. Acolo, dar mai ales in tara.

Tocmai de asta, trebuie sa retinem cateva lucruri:

1. Respingere diplomatica. Nu e pe agenda lui Obama

Victor Ponta nu are programata o intalnire oficiala cu presedintele Statelor Unite. Oricat ar vopsi-o consultantii politici foarte priceputi la abureli ai premierului, asta e, daca nu o jumatate de palma diplomatica, macar o respingere diplomatica.

Am auzit de la ei, via gura lui Ponta, ca nu se vede cu Obama pentru ca "de relatia cu Romania se ocupa vicepresedintele Joe Biden" si ca "SUA nu au premier", ca omologul lui Obama e presedintele Basescu (ca intre presedinti, nu?) si asa mai departe. Asa, si? Ponta uita ceva: presedintii americani se intalnesc cu premierii.

Chiar mentorul sau, Adrian Nastase, s-a vazut, in 2004, cu presedintele de atunci al Americii, George W. Bush. De ce atunci s-a putut?

2. Nu e total exclusa o intalnire cu Obama, pe "usa din dos"

Pe agenda nu e nicio intalnire cu Obama, dar nu e exclus sa aiba loc una informala. Nu o primire oficiala, ci doar exact ceea ce a obtinut si Basescu la vizita in SUA - o intalnire cu vicepresedintele, la care sa apara si presedintele Obama.

Ce i-a spus Obama lui Basescu fara sa vorbeasca

Atunci Obama a transmis clar un semnal ca, desi relatia cu Romania e buna, cea cu Basescu nu e grozava si nu i-a acordat acestuia onoarea unei intalniri in doi. Tot ce a putut Basescu a fost sa "forteze" o intrevedere asa cum o stiti. Ma tem ca Ponta e mai jos decat era Basescu in registrele americanilor. Oamenii de la Casa Alba nu sunt nici prosti, nici naivi. Stiu ce-a facut Ponta in vara lui 2012 si, dupa ce i-au dat atatea palme diplomatice, nu pot sa-l ia acum in brate.

3. Ponta se multumeste cu ce poate lua

Desigur, Ponta nu e nici el prost si nici naiv. Stie cum sta in ochii americanilor, dar mai stie ca si acestia au nevoie de Romania cu cateva chestiuni si nu-l pot ignora. Chiar daca ii dau putin, el ia ce poate si foloseste.

El se multumeste si cu o vizita fara o intalnire oficiala, de stat, cu Barack Obama, pentru ca va putea spune acasa "iata, povestea ca liderii USL sunt marginalizati in Occident pentru ce-au facut in 2012 e o prostie! SUA sunt cu noi". Da, sigur!

4. Semnalul SUA e clar - un "zaharel pentru Ponta ca sa fie cuminte"

Faptul ca americanii au acceptat o vizita a lui Ponta in Statele Unite si forma sa se doreste a fi un semnal pentru seful Guvernului roman: "Uite, daca te porti frumos cu statul de drept, cu firmele americane cu cate si mai cate... poate uitam si punem bazele unei relatii solide. Asta e primul pas!".

Cu alte cuvinte, SUA ii dau un semnal lui Ponta, un "zaharel", asa cum anticipam in chestiunea procurorilor, unde spuneam ca Ponta va da inapoi, la presiunea Occidentului (SUA, UE samd).

Adevarurile ascunse ale unei executii

5. Ponta se va intoarce cu "mari succese". Dar vizele raman

Premierul are o mare delegatie si se intalneste cu multi oameni. La intoarcere, orice s-ar intampla, chiar daca vine doar cu promisiuni sau politeturi diplomatice, vizita va fi prezentata ca incununata de succes, cu multe lucruri realizate.

Vizele pentru romani raman. Dar vom fi asigurati ca "s-a discutat despre scoatere lor". Nu ca se vor scoate la o data previzibila.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#vizita Ponta SUA, #Ponta SUA semnal diplomatie , #premier