Ponta intelege de ce azerii au pus cruce proiectului Nabucco (Video)

Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:56
1474 citiri
Ponta intelege de ce azerii au pus cruce proiectului Nabucco (Video)

Premierul Victor Ponta a pledat joi, la Baku, in intalnirea cu prim-vicepremierul azer Yagub Eyyubov, pentru "relatii economice de succes", afirmand ca intelege "motivatia economica pentru alegerea proiectului TAP, in defavoarea Nabucco", dar ca Romania si Azerbaidjanul trebuie sa dezvolte in continuare AGRI.

"Am avut o intalnire foarte buna cu presedintele dvs. astazi dimineata despre relatiile politice excelente intre cele doua tari. Romania este unul dintre, daca nu unicul membru UE, care are un parteneriat special cu Azerbaidjanul. Intotdeauna am actionat ca cel mai bun prieten al tarii dvs. in Europa si vrem sa ramanem in continuare", a afirmat Victor Ponta.

Lovitura pentru Romania: Proiectul Nabucco a esuat - Die Presse

El l-a asigurat pe oficialul azer ca poate conta pe rolul pozitiv al Romaniei in ceea ce priveste Parteneriatul Estic din care face parte si Azerbaidjanul.

"Mesajul meu puternic a fost ca ar trebui, dupa aceste relatii politice excelente, sa avem proiecte economice de succes. Am auzit desigur despre decizia privind coridorul sudic al gazului. Intelegem motivatia economica in alegerea TAP si nu a Nabucco, dar, mai mult, din cauza acestor evolutii a coridorului sudic, trebuie sa avem alte proiecte economice comune de succes", a afirmat Ponta.

In acest sens, el a mentionat doua proiecte, despre care a spus ca a discutat cu presedintele azer, si anume AGRI si investitiile companiei nationale azere Socar in Romania.

"Cred ca e timpul sa mergem mai departe cu acest proiect (AGRI - n.red.), care e un proiect pe termen mediu si lung", a punctat prim-ministrul.

Al doilea proiect vizeaza implicarea companiei Socar in "investitii concrete in Romania", a relatat Victor Ponta.

El a mai spus ca ministrul azer al Energiei este asteptat in septembrie la Bucuresti pentru "discutii concrete" despre cele doua proiecte.

"Vreau sa va asigur ca veti avea intregul sprijin din partea Guvernului Romaniei si implicarea mea personala in aceste proiecte", a adaugat premierul.

El a sustinut ca relatiile "politice excelente ar trebui sa fie urmate si de proiecte economice".

Esecul proiectului Nabucco impinge Romania spre gazele de sist - Ce alternative avem

Decizia finala a consortiului care exploateaza zacamantul de gaze naturale Shah Deniz va fi facuta publica pe 28 iunie, conform calendarului agreat in cadrul procesului de selectare a rutei de export catre Europa, a anuntat, miercuri, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Grupul petrolier austriac OMV a informat miercuri ca proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consortiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan. Proiectul Nabucco West, in care Romania era participanta prin compania de stat Transgaz, a pierdut competitia pentru gazele naturale din Azerbaidjan cu proiectul concurent Transadriatic Pipeline (TAP).

Citeste si:
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, de la ora 17.30, o ședință de lucru privind gestionarea pandemiei de Covid-19. La întâlnire vor participa mai mulți membri ai...
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
OTTOman
rank 4
Ponta intelege de ce azerii au pus cruce proiectului Nabucco