Ponta intervine in scandalul Schengen: Corlatean a vorbit in numele Guvernului

Sambata, 02 Martie 2013, ora 14:11
18205 citiri
Ponta intervine in scandalul Schengen: Corlatean a vorbit in numele Guvernului

Premierul Victor Ponta a intervenit in scandalul starnit de declaratiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, care a sustinut, vineri, ca, daca se va decide o noua amanare a aderarii Romaniei la Schengen, tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata de acest proces.

"Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, inseamna ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut", a spus Corlatean intr-o emisiune la Realitatea TV.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

Ponta a precizat, sambata, ca ministrul de Externe a vorbit in numele Guvernului despre aderarea la Schengen si ca Executivul a facut tot posibilul pentru o solutie pozitiva in acest sens.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci in numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat Victor Ponta pentru Mediafax. Acesta a precizat ca Guvernul a facut tot posibilul pentru o decizie pozitiva si ca inca spera la o astfel de hotarare.

In cazul in care decizia va fi de amanare a aderarii la Schengen, va fi nevoie de o solutie politica, iar Guvernul va astepta fara ca aceasta tema sa mai reprezinte un punct principal de discutie, a adaugat premierul Victor Ponta.

Basescu: Romania trebuie sa reuseasca sa se integreze in spatiul Schengen

Declaratia premierului Ponta a venit la scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu ii ceruse public ministrului de Externe, prin intermediul unui comunicat, sa renunte la afirmatiile facute.

Traian Basescu ii cere lui Corlatean sa renunte la afirmatiile despre Schengen

De dimineata, Administratia Prezidentiala a precizat ca "afirmatiile domnului ministru Titus Corlatean potrivit carora, in cazul in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi amanata din nou cu prilejul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7 - 8 martie a.c., Romania nu mai este interesata de acest proces, reprezinta strict opinia personala a ministrului Afacerilor Externe si pot fi considerate cel mult o propunere de pozitionare".

Basescu a tinut sa arate ca "se delimiteaza de aceste afirmatii si reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand".

Mai mult, seful statului "il invita pe domnul ministru Titus Corlatean sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei si ii cere, in schimb, sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tututor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces".

"Aderarea la spatiul Schengen constituie un drept al Romaniei si al cetatenilor romani stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene si consemnat ca atare in Tratatul de Aderare al Romaniei. Domnul presedinte Traian Basescu sustine, in continuare, ca Romania trebuie sa reuseasca sa se integreze in spatiul Schengen", incheie documentul.

Corlatean si-a nuantat afirmatiile

Ulterior luarii de pozitie a presedintelui Traian Basescu, ministrul de Externe Titus Corlatean si-a nuantat afirmatiile, intr-o interventie la TV, unde a spus ca "nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati, insa aceasta este o tinta miscatoare".

Corlatean revine asupra declaratiilor despre Schengen: Nu spune nimeni ca nu vom mai fi interesati

Ponta, atac dur la Basescu

In schimb, premierul Ponta i-a dat o replica dura presedintelui Traian Basescu, cerandu-i sa nu se mai exprime, intrucat face mai mult rau decat bine Romaniei.

"Legat de reactia domnului presedinte Basescu, cred ca de cate ori tace si nu mai face scandal de atatea ori este mai bine pentru Romania, pentru ca in cei 9 ani in care domnul presedinte Basescu s-a ocupat, mai mult sau mai putin constitutional, de relatiile Romaniei in Europa, a ratat absolut toate tintele: avem MCV in continuare, nu am intrat in Schengen, nu suntem nici macar aproape de euro, deci esec pe linie pentru domnul presedinte Basescu.

Cu cat tace si cu cat face mai putin scandal, cu atat Guvernul Romaniei si Romania au sanse sa se integreze mai repede si mai bine in Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar esec, cred ca acum Guvernul trebuie sa aiba o alta strategie, mai eficienta si mai demna privind relatiile noastre europene", a spus Ponta.

Reactii ale politicienilor la pozitia Guvernului Ponta

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, s-a declarat de acord cu pozitia premierului Victor Ponta si ministrului de Externe, Titus Corlatean, pe marginea aderarii la Schengen, si a aratat ca Romania are prioritati mai mari.

"Domnul Corlatean, intr-un talk show, spunea daca noi indeplinim toate conditiile si nu suntem admisi, nu ne intereseaza. E o nuanta, nu e ca nu ne intereseaza. E un obiectiv tehnic, nu are cum sa fie prioritar pentru Romania. Bugetul, absorbtia fondurilor sunt prioritare. Ii dau dreptate lui Corlatean, se poate trai fara Schengen", a explicat Antonescu.

In ceea ce priveste reactia Presedintiei, Antonescu a avertizat: "sa nu lasam loc acestor potlogarii politicianiste (...) Problemele din MCV sunt cu totul altele si este cu totul incorect din partea presedintelui sa amestece lucrurile. E dreptul domniei sale, dar am profund sentimentul de care vorbea si Victor Ponta, ca probabil liderul politic din Europa care isi doreste cel mai mult ca Romania sa nu intre in Schengen este Basescu si face si tot ce poate pentru asta".

Pe de alta parte, liderul Opizitiei si presedintele PDL, Vasile Blaga, a aratat ca Romania nu trebuie sa renunte la spatiul Schengen, ci ar trebui sa renunte la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

"Nu cred ca in termenii astia se pune problema. Romania nu trebuie sa renunte la Schengen, trebuie sa renunte la Corlatean pentru ca, pe de o parte, am cheltuit din bani europeni si din bani publici peste 1,3 miliarde de euro pentru a ne securiza frontierele, am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene - 670 milioane de euro pe care i-am cheltuit pana la ultimul cent. Plus 500 milioane de euro de la bugetul de stat, plus vreo 300 de milioane - fondul de preaderare prin fonduri PHARE.

Indeplinim toate conditiile, dar din pacate, asa cum spuneam, si din punct de vedere al PDL, chiar incorect, aderarea este legata de MCV. Or, aici vinovat este USL, pentru ca in vara, atunci cand au atacat institutiile statului, statul de drept, le-a dat ocazia sa aiba motive sa lege MCV-ul de intrarea in Schengen ", a spus Vasile Blaga, in cadrul unei conferinte de presa.

Norica Nicolai, europarlamentar, liderul delegatiei Romaniei din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor din Romania (ALDE) considera ca "aderarea Romaniei la Schengen nu este neaparat o afacere romaneasca - e in interesul UE sa-si asigure frontierele (...) Schengenul este o prioritate pentru cei care care isi doresc ca UE sa reziste.

Daca exista un pic de intelepciune in Consiliul European, Romania ar trebuie sa adere. Nu este in regula ceea ce se intampla, iar Romania trebuie sa le zica pentru ca este stat membru, cu drepturi depline".

La randul sau, Laszlo Borbely, presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlament, a apreciat ca momentul 2011, "cand toate tarile au fost de acord cu Schengen", nu se mai intoarce, deoarece "au intervenit aceste probleme din anul trecut si vara si toata lumea e mai circumspecta si din punct de vedere politic se iau deciziile".

Insa "ne-am facut aceste lectii, nu e intr-adevar un capat de tara si de asta depinde viata romanilor. Dar ar fi bine pentru circulatia persoanelor, pentru a accede in aceasta familie".

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca se astepta ca premierul sa il demita pe ministrul Corlatean. Cat despre iesirea acestuia de vineri seara, ea nu denota decat ca "nu intelege ca interesul Romaniei e sa fie cat mai aproape de capitalele europene", a mai spus Cristian Preda. "Mi-e teama ca vor trece de la aceasta atitudine si la altele", a afirmat acesta.

In fine, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a afirmat ca acest tip de discurs afecteaza grav imaginea noastra, punctand ca "aderarea la Schengen nu e un favor pe care il face Romania UE". "Domnule ministru, faceti niste gafe enorme!", il atentioneaza Mihai Razvan Ungureanu pe ministrul de Externe.

Acesta catalogheaza iesirea lui Corlatean de vineri, de la Realitatea TV, ca fiind "un gest de maxima gravitate".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta declaratii Schengen Corlatean , #premier
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Don' dottore, aderăm la CSI? Hai, nu te mai da după chersic!