Ponta: Justitia din Romania este independenta, e o realitate (Video)

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:28
3029 citiri
Ponta: Justitia din Romania este independenta, e o realitate (Video)
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca justitia din Romania este independenta, in schimb are probleme de incredere si respectabilitate.

Declaratia a fost facuta la finalul unei intalniri avute la Palatul Parlamentului cu ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, si mai multi parlamentari ai USL, printre care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, deputatul PSD Florin Iordache si senatorul PNL Dan Radu Rusanu.

Subiectul intrevederii a fost prezentarea prioritatilor legislative in domeniul justitiei. Premierul Ponta a subliniat faptul ca strategia de implementare a obligatiilor care ii revin Romaniei in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare va avea ca obiectiv un acces la justitie "mai usor, mai ieftin", iar deciziile instantelor sa fie mai rapide si cat mai corecte.

"Un judecator care intra pe zi cu 70 de dosare sau 80 e imposibil sa dea randament, asa cum cerem toti de la el (...)Justitia din Romania este independenta, este o realitate. Problema este a increderii si respectabilitatii", a declarat premierul, adaugand ca problema se poate rezolva doar pe baza unui efort comun de "credibilizare si eficientizare a actului de justitie in Romania".

La randul sau, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a prezentat pe scurt cateva dintre principiile strategiei de punere in aplicare si implementare a celor patru coduri juridice si a vorbit despre unificarea practicii judiciare si degrevarea instantelor.

Mona Pivniceru a reamintit ca instantele au un "volum anormal de dosare", numai anul trecut fiind inregistrate in jur de 3 milioane.

"Tempoul de intrare in sala de sedinta este la 2-3 zile(...) Este o anormalitate, modificarile pe care le-am propus sunt in sensul noilor coduri", a mai spus ministrul.

Printre modificarile preconizate se numara eliminarea unor motive de recurs din activitatea Inaltei Curti, deblocarea celor 4-5 instante la care au ajuns zecile de mii de dosare care au ca subiect plata rovinietei, dar si modificarea legilor electorale in sensul depozitarii sacilor cu buletine de vot, care trebuie sa fie pastrate timp de 3 luni, in spatii inchiriate, precum si la Arhivele Statului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta justitie independenta, #Ponta Pivniceru justitie coduri , #premier