Ponta l-a certat pe Nicolaescu: La cate probleme avem in Sanatate, nu vrem si idei nastrusnice

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 16:27
2515 citiri
Ponta l-a certat pe Nicolaescu: La cate probleme avem in Sanatate, nu vrem si idei nastrusnice
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta i-a atras atentia ministrului Eugen Nicolaescu ca din ministerul sau "pleaca" documente neasumate de Guvern si ca lipsa de coerenta va duce la aparitia unor "idei nastrusnice" in domeniu, ministrul replicand insa ca, in opinia sa, transparenta nu este un lucru rau.

Discutia a avut loc la inceputul sedintei de guvern, in fata jurnalistilor, dupa ce, marti, presa a anuntat ca Ministerul Sanatatii pregateste "o noua taxa".

"Domnul ministru, cu cat mai putine informatii care pleaca din minister - despre care nu stiti nici dumneavoastra, nici eu - cu atat mai bine, ca in fiecare zi trebuie sa mai raspundem la niste intrebari despre care cred ca nu stim, si trebuie sa faceti ceva in minister, totusi. Cand se pleaca cu un proiect, sa fie clar ca e un proiect asumat si discutat in Guvern, altfel mai mult ne scuzam si ne explicam", i-a spus Ponta ministrului.

Nicolaescu a fost de acord cu cele afirmate de premier, dar a precizat ca trebuie sa existe transparenta in actul decizional, intre cei doi avand astfel loc un schimb de replici.

"Aveti dreptate, numai ca totusi eu cred ca transparenta nu este un lucru rau si faptul ca anumite...", a afirmat ministrul.

"Nu, dar trebuie sa fie coerenta transparenta", l-a intrerupt premierul.

Nicolaescu a continuat sa explice care este cauza care a dus la publicarea in presa a unor proiecte de legi din domeniul sanatatii.

"Anumite lucruri care sunt in stadiu de proiect in grupuri de lucru, daca unii doresc sa le dea la presa, nu putem sa-i oprim. Sigur, sa incercam sa le povestim ca, de fapt, cat nu sunt asumate, sunt numai simple ciorne si nu trebuie sa raspundem noi pentru ele", a afirmat Nicolaescu.

Ponta, dupa cateva clipe de ezitare, a atentionat ca lipsa de coerenta aduce deficiente de comunicare.

"Sa stiti ca, fara coerenta, o sa ramana doar ca fiecare vine cu cate o idee nastrusnica si, la cate probleme avem in sanatate, numai de idei nastrusnice n-avem nevoie", a avertizat Ponta.

Mai multe echipe de specialisti lucreaza la o initiativa legislativa privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor si asistentilor medicali din unitatile sanitare publice cu paturi.

Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ in lucru, prezentat marti, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixa, una variabila, sporurile pentru conditiile de munca si veniturile din garzi.

Medicul care are un singur loc de munca, si anume spitalul public, poate obtine venituri suplimentare acordand consultatii in amubulatoriul unitatii sanitare sau in sistem de internare de zi.

Pacientii care isi exprima in scris dorinta de a fi tratati de un anumit medic dintr-o anumita unitate sanitara publica vor plati o suma ce va fi stabilita de conducerea spitalului, dar care nu poate depasi 1.500 de lei pentru internare si 150 de lei pentru consultatie, potrivit proiectului.

Premierul Victor Ponta a declarat de mai multe ori ca doreste sa mentina solidaritatea echipei guvernamentale si ca nu le va adresa ministrilor reprosuri in public, ci doar in discutii personale.

Recent, in presa au fost publicate stenograme ale unei sedinte PNL in care Nicolaescu sustine ca Ponta blocheaza reforma in sanatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Nicolaescu guvern transparenta , #premier