Ponta, la BBC: Nu migratia fortei de munca este ingrijoratoare, ci plecarea creierelor

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:52
4322 citiri
Ponta, la BBC: Nu migratia fortei de munca este ingrijoratoare, ci plecarea creierelor
Foto: BBC

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu pentru postul de radio BBC, in care vorbeste despre migratia romanilor in Marea Britanie, dar si despre problema rromilor, care reprezinta acei imigranti care fac "turism pentru ajutoare sociale".

Intrebat cati romani vor pleca din tara, la sfarsitul anului 2013, dupa ce vor fi ridicate restrictiile pe piata muncii, pentru a cauta de lucru in alte tari ale Uniunii Europene, Victor Ponta a raspuns:

"Nu mai multi ca astazi, pentru ca marea parte a restrictiilor din celelalte tari europene au fost deja ridicate si acum putem vedea ca aceasta migratie a fortei de munca aproape s-a incheiat in Spania, in Italia, in Germania, asa ca as spune ingrijorarile britanicilor sunt legitime, dar nimic semnificativ nu se va schimba".

"Doar in Regatul Unit se poarta aceasta discutie importanta (referitoare la migratia muncitorilor romani - n.red.). Va pot spune ca marea parte a romanilor care au venit deja in Regatul Unit sunt oameni onesti care lucreaza, (...) dar nu va fi o schimbare semnificativa...", a afirmat premierul, la emisiunea "Hardtalk", de la BBC World Service, moderatoarea Zeinab Badawi raspunzandu-i ca "matura" temerile britanicilor cu aceste afirmatii.

In jur de trei milioane de romani au parasit tara de cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, ceea ce este mai mult decat orice alta tara.

"De-asta vreau sa va explic, nu doar sa inlatur aceste temeri. 2,5 milioane de romani s-au mutat deja in Spania si in Italia, care sunt tari latine unde limba, mentalitatea si cultura sunt foarte similare.

Rata somajului nostru este acum in jur de 5-6 la suta, asa ca migratia fortei de munca nu este o adevarata ingrijorare. Adevarata ingrijorare pentru Romania este spalarea creierului (brain wash -n.red.)... plecarea creierelor (brain drain - scurgerea creierelor, n.red.)", s-a balbait Victor Ponta.

Potrivit cercetarilor autoritatilor romane, doar oamenii care au deja rude in Marea Britanie vor sa emigreze in aceasta tara, nu altii, a mai indicat premierul.

Ponta: Migratia pentru ajutoare sociale este specifica rromilor

Seful Executivului a spus ca "in cele din urma, nimeni nu poate oferi date clare".

"Ceea ce Guvernul britanic poate face - si aici sunt total de acord - este sa ia toate masurile legale pentru a restrange doar migratia pentru ajutoare sociale si beneficii", a punctat Ponta, facand referire la rromi, despre care a spus ca practica migratia pentru ajutoare sociale.

"Este o situatia specifica a comunitatii rrome si aici sunt de acord ca este o ingrijorare reala pentru multe tari, Franta, de exemplu, Germania, Regatul Unit. Pentru comunitatea rroma, am incercat sa implementam o strategie cu Comisia Europeana, pentru a-i reintegra pe rromi inapoi in Romania. Aceasta situatie nu se va imbunatati in urmatorele luni. Va fi nevoie de timp, va fi nevoie de eforturi din partea celorlalte tari. Dar daca vorbim despre romanii de rand, nu este o migratie doar pentru ajutoare sociale, este o migratie normala in Uniunea Europana.

(...) Este o problema cu comunitatea rroma si sunt pe deplin angajat sa lucrez cu Guvernul britanic si cu celelalte guverne pentru a rezolva problema, dar nu va fi rezolvata in cateva luni", a explicat prim-ministrul.

Ponta: Marea Britanie sa creeze locuri de munca, nu se la apere de romani si bulgari

Acesta a sugerat ca Marea Britanie ar trebui sa creeze locuri de munca, fara sa existe temeri ca cele deja existente ar putea fi ocupate de imigrantii romani sau bulgari.

"Cred ca aceasta abordare nu va rezolva problema locurilor de munca din Marea Britanie. Romanii nu vin sa ia toate slujbele. Sunt sigur ca Regatul Unit, ca toata Europa, ar trebui sa gaseasca moduri de a crea locuri de munca, nu doar sa le protejeze de romani si bulgari, deoarece nu acesta este adevaratul pericol", a mentionat Ponta.

Presedintele PSD a continuat, afirmand ca alta este principala problema a romanilor.

"Adevarata problema a Romaniei este exodul creierelor, este ca cei mai multi tineri talentati, din domeniul IT, dar si medicii si asistentele sunt foarte bine primiti in Regatul Unit si in celelalte tari europene, deoarece in Romania salariile sunt foarte mici, asa ca pierdem cea mai bine pregatita forta de munca", a precizat prim-ministrul, care a subliniat ca vrea sa lupte impotriva discriminarii ca romanii si bulgarii vin in Marea Britanie sa faca lucruri rele sau sa faca doar infractiuni.

"Am vazut tot timpul Marea Britanie drept un exemplu de societate deschisa si progresiva. De aceea sunt ingrijorat in legatura cu aceste tip de discriminare", a explicat premierul.

Problema rromilor, discriminarea lor si integrarea sociala a comunitatii rrome

Intrebat de ce crede ca Romania are cea mai proasta imagine publica din Uniunea Europeana, Victor Ponta a dat vina pe regimul comunist dur.

"Din '89, am facut multe lucruri rele, dar si lucuri bune, in Romania. Nu ne-am prezentat si nu am luptat impotriva prejudecatilor. Si incerc sa lupt impotriva acestei mentalitati", a spus liderul social-democrat.

"Problema infractorilor romani este una serioasa si nu o sa spune ca nu este adevarat. Inca suntem pe locul trei al cetatenilor (din Regatul Unit - n.red.) in topul infractionalitatii, dar ce ii enerveaza pe oameni este mica infractionalitate, precum cersetoria. Marea parte a celor arestati vin din minoritatea rroma si nu am fost eficienti in crearea unor strategii sociale pentru a-i integra in Romania.

Romanii care traiesc aici (in Regatul Unit - n.red.) si in Franta sunt mereu confundati cu minoritatea rroma. Comunitatea rroma nu este discriminata in Romania. Singura solutie rezonabila este sa ajutam comunitatea rroma sa se integreze in societatea romaneasca, nu sa-i indepartam", a afirmat premierul.

Vorbind despre discriminarea rromilor, acesta a subliniat ca Guvernul s-a concentrat pe convingerea comunitatilor rrome sa-si trimita copiii la scoala: "Acesta este primul pas".

"Este vina nostra ca nu am lucrat pentru a-i convinge si pentru a pune in actiune strategii de succes in a convinge comunitatile rrome sa trimita copiii la scoala. (...) Discriminarea rromilor se intampla de decenii si sunt sigur ca daca nu schimbam asta, nu vom avea o solutie la aceasta problema. Sunt de acord ca prima responsabilitate este a autoritatilor romane, nu a celor britanice sau europene, dar avem nevoie de mult ajutor, pentru ca singuri nu vom putea sa rezolvam problema", a declarat prim-ministrul.

Fenechiu, demis daca un judecator il va gasi vinovat

Intrebat in legatura cu situatia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, acuzat in dosarul "Transformatorul", premierul a explicat: "A fost acuzat de ceva in urma cu opt ani si astept ca un judecator ia o decizie si imediat va demisiona".

Intrebat daca acest lucru se va intampla daca va fi gasit ceva impotriva lui, Ponta a raspuns:"Absolut, orice. Sunt un fost procuror, astfel ca odata ce decide un judecator, nimic nu mai poate fi spus".

Nu in ultimul rand, printre romanii cu care s-a laudat prim-ministrul Victor Ponta se numara Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Constantin Brancusi.

La sfarsitul anului 2013, romanii si bulgarii vor putea sa locuiasca si sa munceasca in orice tara a Uniunii Europene. Asfel, vor fi ridicate toate restrictiile de pe piata muncii, impuse de unele tari atunci cand Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana, in anul 2007. Au existat ingrijorari ca muncitorii din aceste doua cele mai sarace tari ale UE vor invada tarile mai sarace, iar aceste ingrijorari au ramas, cu precadere in Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Victor Ponta BBC romani Marea Britanie, #romani imigratie Marea Britanie, #Victor Ponta problema rromi , #premier
Comentarii