Ziare.com

Ponta, la Bruxelles: Romania trebuie sa obtina o alocare suplimentara de fonduri

de Constantin Pescaru
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 20:25

   

Ponta, la Bruxelles: Romania trebuie sa obtina o alocare suplimentara de fonduri
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Romania trebuie sa obtina o alocare suplimentara de fonduri, in cadrul exercitiului bugetar al Uniunii Europene (UE) din perioada 2014-2020.

"Romania isi pastreaza pozitia de a beneficia, in urmatorul exercitiu financiar multianual, de fonduri suplimentare pentru Politica Agricola Comuna. Asta inseamna ca acel obiectiv de convergenta - sa avem plati directe si subventii la media europeana - sa fie realizat in cadrul exercitiului financiar urmator, dar, in acelasi timp, Romania isi doreste o alocare superioara si in ceea ce priveste fondurile de coeziune si structurale, care sa vina in paralel cu o capacitate administrativa superioara", a spus Ponta, la Bruxelles, dupa intalnirea grupului "Prietenii coeziunii".

El a precizat ca problemele cu fondurile europene au fost indreptate, insa ele "ne-au costat mult, prin acele corectii financiare".

Ponta a salutat sprijinul obtinut din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European, pentru ca Romania sa obtina o alocare suplimentara de fonduri, "adica mai multi bani in ceea ce priveste infrastructura si agricultura".

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

"Vrem sa ajungem cat mai repede la media europeana in ceea ce priveste competitivitatea si perfomanta", a mai spus Ponta.

El a precizat ca discutiile vizand urmatorul cadrul financiar multianual tind sa se finalizeze, fiind necesar ca "Prietenii coeziunii" si sustinatorii unor cheltuieli reduse sa ajunga la un acord.

"In cadrul Consiliului European, sub coordonarea presedintelui van Rompuy, trebuie armonizate pozitii diferite, apartinand membrilor Coeziunii - cei care beneficiaza de fonduri mai mari decat propria contributie - si celalalt grup, al statelor net contributoare, care solicita o reducere a bugetului alocat pentru 2014-2020", a spus Ponta.

"Pana nu se stabileste bugetul, nu se poate stabili alocarea pe fiecare tara", acompletat premierul.

Dispute pe tema bugetului UE

Comisia Europeana a propus in luna iulie un proiect de buget al UE de 1.033 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, o crestere de circa 5% fata de perioada 2007-2013. Proiectul a fost respins de sapte state - Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia si Austria - toate contributoare nete si sustinatoare ale unei reduceri drastice a viitorului buget, in acord cu masurile de austeritate din statele membre.

De cealalta parte se afla alianta formata din 14 state plus Croatia, asa-numitii "Prietenii coeziunii", printre care se numara si Romania, care refuza ca fondurile de coeziune pentru statele cele mai sarace sa deconteze nota de plata a austeritatii.

Dezbaterile se anunta foarte dificile la summitul european extraordinar din 22 si 23 noiembrie de la Bruxelles, in cadrul caruia ar trebui sa se obtina un acord asupra bugetului multianual.

Decizia finala ar urma sa se ia la un alt summit, care va avea loc pe 13 decembrie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1240 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cat ai fi castigat si tu si romania...

daca te ocupai de toate astea din vara...dar ai fost f ocupat cu suspendarea...pacat...nimeni nu a castigat nimic...mare pacat...

 

Dacă ne-ar suplimenta si fondurile necesare construirii primului ki

lometru de autostradă de la granita de vest spre interior, ar fi nemaipomenit!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor