Ponta, la Chisinau. De ce multumeste premierul Moldovei Romaniei

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 14:09
2143 citiri
Ponta, la Chisinau. De ce multumeste premierul Moldovei Romaniei
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta, aflat vineri intr-o vizita oficiala la Chisinau, a vorbit despre proiectele comune dintre Romania si Republica Moldova, care vin in sprijinul parcursului european al tarii de peste Prut.

Prim-ministrul a sustinut o conferinta de presa alaturi de omologul sau Iurie Leanca, dupa semnarea a doua acorduri referitoare la colaborarea intre ministerele Educatiei din cele doua tari, respectiv la un ajutor reciproc in cazul interventiilor medicale de urgenta.

Premierul moldovean a precizat ca este recunoscator pentru ajutorul oferit de Romania, nu numai prin declaratii, ci si prin resurse financiare si expertize in numeroase domenii.

"Multumim Romaniei ca ne ajuta sa avansam pe calea parcursului european, nu doar cu declaratii, ci si cu resurse si expertize in domeniul securitatii energetice, podurilor de peste Prut, in colaborarea intre ministerele Educatiei (...) ", a mentionat Leanca.

Ponta, vizita oficiala la Chisinau - Intalniri cu Leanca si Timofti

La randul sau, Victor Ponta a declarat ca Republica Moldova nu are nevoie numai de "vorbe frumoase", ci si de lucruri concrete, adaugand ca Romania are dorinta si obligatia de a ajuta tara vecina sa adere la UE.

"Ca de fiecare data cand ne intalnim, am vorbit despre lucruri concrete si suntem aici cu treaba. Republica Moldova are nevoie de intentii frumoase, de vorbe frumoase, de sprijin moral, dar mai ales de lucruri concrete.

Atasamentul lui Iurie Leanca fata de ideea apropierii de UE trebuie sa fie un atasament care se va reflecta in randul cetatenilor. Romania are dorinta si obligatia de a face mai mult decat UE pentru ca Moldova sa se integreze", a afirmat Ponta.

Cei doi lideri au participat, inaintea conferintei comune de presa, la un forum unde au fost prezenti mai multi membri ai mediului academic din cele doua state. Aici a fost semnat un acord in ceea ce priveste colaborarea pe plan educational dintre Romania si Republica Moldova.

SMURD, si peste Prut

In plus, un alt acord a fost semnat si in domeniul interventiei de urgenta, Ponta precizand ca unitatile SMURD din Iasi si Galati, care sunt dotate cu elicoptere, "vor putea de acum interveni si peste granita pentru a salva vieti omenesti".

Printre temele de discutie s-au mai numarat construirea de poduri peste Prut din bugetul romanesc, dar si lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni.

"2014 este un an esential pentru parcurgerea drumului european. Romania nu isi alege drumul, ci doar liderii, insa Moldova trebuie sa isi construiasca drumul european, iar Romania are dorinta si obligatia ca acest drum sa fie de succes", a continuat Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta Iurie Leanca, #Victor Ponta Republica Moldova, #Victor Ponta Chisinau, #Victor Ponta acord Moldova , #premier