Ponta, la Chisinau: Sprijinul pentru cultura pe ambele parti ale Prutului este esential

Miercuri, 27 August 2014, ora 14:07
1864 citiri
Ponta, la Chisinau: Sprijinul pentru cultura pe ambele parti ale Prutului este esential
Foto: Cotidianul

Premierul Victor Ponta si membrii delegatiei oficiale de la Bucuresti care viziteaza Republica Moldova cu ocazia sarbatoririi la 27 august a Zilei Independentei au depus miercuri buchete de flori la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din Chisinau.

Alaturi de prim-ministrul roman au depus coroane presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, presedintele Parlamentului Moldovei, Igor Corman, si prim-ministrul Iurie Leanca.

La Chisinau, Victor Ponta a vizitat Muzeul National de Arta al Moldovei, context in care a fost anuntata donatia de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, a unui milion de euro pentru continuarea lucrarilor de restaurare a cladirii.

"E o zi speciala pentru Moldova, Ziua Independentei, dar dincolo de asta trebuie sa facem lucruri pentru cultura, educatie, arta. Lucrarile de restaurare aveau nevoie de un mic sprijin si acest sprijin vine din toata inima din partea Romaniei. (...) Sprijinul pentru cultura pe ambele parti ale Prutului este esential pentru pastrarea identitatii nationale. Orice leu romanesc sau moldovenesc pe care il cheltuim pentru cultura este un leu bine investit", a declarat premierul Victor Ponta la Muzeul National de Arta al Republicii Moldova.

DNA il contrazice pe Ponta: Nu s-a primit vreo sesizare privind Comarnic-Brasov - nici Palada nu e convins

Delegatia romana a fost apoi la sediul Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hasdeu", unde premierul roman a luat parte la donatia de carte constand in 25.000 de volume destinate bibliotecii din Chisinau, dar si mai multor biblioteci si scoli din Republica Moldova.

"Speram sa fie cat mai multi, in special tineri, dar nu doar tineri, care sa beneficieze de ceea ce am adus aici. (...) Nimic nu poate sa pastreze identitatea nationala decat o carte. In Romania am donat sange, aici donez carti. Cred ca e o alegere mai fericita", a afirmat Victor Ponta la Biblioteca Municipala din Chisinau.

Ulterior, premierul roman si omologul sau moldovean, insotiti de ceilalti membri ai delegatiilor oficiale, au vizitat un targ de arta populara, context in care Victor Ponta a discutat cu cativa mestesugari care lucrau bundite, ceramica sau obiecte din lemn.

Seful Executivului de la Bucuresti a fost si in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, unde s-a desfasurat ceremonia de inmanare a cheilor pentru cele 15 automobile Duster donate de Guvernului Republicii Moldova de catre Guvernul Romaniei.

"Cand se vine in vizita la noi, la romani, se vine cu un cadou intotdeauna. Cred ca astazi, daca am reusit sa aducem carti si am fost impreuna la Biblioteca Municipala, dincolo de carti vrem sa aducem si altceva de care sa ne mandrim. Dacia este una dintre companiile cu care Romania se mandreste in toata lumea si ne-am gandit: asa cum ne trebuie noua, va trebuie si dumneavoastra pentru diverse institutii care au nevoie sa serveasca populatia, sa sprijine acolo unde este nevoie. Sunt 15 din cele 50 de Dustere pe care Guvernul Romaniei le doneaza Guvernului Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros ca incepand de astazi vor incepe sa fie folosite pentru binele public", a aratat premierul Victor Ponta.

Totodata, prim-ministrul Ponta le-a promis ministrilor Culturii si Educatiei din Republica Moldova ca Guvernul Romaniei va cauta o solutie financiara pentru a sprijini restaurarea cladirii Teatrului din Cahul si, pe de alta parte, ca elevii si profesorii din Republica Moldova vor beneficia in curand si de microbuze scolare din partea Romaniei.

In continuarea vizitei, cei doi premieri se vor deplasa in localitatea Marinici, raionul Nistoreni, pentru a evalua stadiul restaurarii gradinitei din localitate.

Guvernul Romaniei a acordat Chisinaului 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de gradinite.

Dupa deplasarea la Marinici, Victor Ponta si Iurie leanca vor participa la inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni si, mai apoi, la o donatie de autospeciale SMURD.

Alaturi de premierul Victor Ponta, in vizita in Republica Moldova se afla vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin si Kelemen Hunor, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru IMM si tineret, Florin Jianu, precum si subsecretarul de stat in MAI Raed Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta vizita Chisinau, #premier vizita Republica Moldova, #Ziua Independentei Republica Moldova , #premier