Ponta, despre procurori: Eu decid, eu am facut si criteriile, o sa informez liberalii care nu stiu

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:50
3929 citiri
Ponta, despre procurori: Eu decid, eu am facut si criteriile, o sa informez liberalii care nu stiu
Foto: Digi 24

Prim-ministrul Victor Ponta a spus ca nu a discutat cu liderii de la Bruxelles despre propunerea procurorilor, insa a marturisit ca si-a exercitat dreptul legal in ce priveste aceste propuneri dupa declaratiile de marti seara ale fostului procuror sef al DNA Daniel Morar.

Intrebat daca s-a consultat cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sau cu comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, premierul a raspuns: "Nu".

Presedintele PSD a spus, inaintea sedintei cu liderii USL, ca le va explica colegilor sai de alianta modul in care vede el lucrurile, dupa decizia de a propune mai multi procurori, printre care cel sef al DNA, in persoana Laurei Codruta Kovesi.

"De azi nu mai avem procuror general, domnl Morar nu mai are nicio baza legala sa conduca. Dupa tot ce s-a intamplat ieri (marti - n.red.), am crezut in buna intentie si credinta a celor cu care am discutat, dar am vazut ca domnul Morar considera ca toate unitatile de Parchet sunt monopolul personal al domniei sale si asa ceva nu accept. Voi continua sa fac nominalizarile pentru functiile vacante", a afirmat ministrul interimar al Justitiei.

Ponta s-a razgandit din nou: Kovesi propusa sef la DNA, Nitu - procuror general

Prim-ministrul a precizat ca l-a informat pe presedintele Traian Basescu privind propunerile pentru procurori, in cursul diminetii, dar si ca discutiile cu seful statului au fost legate doar de subiectele de la CSAT.

Ponta a subliniat ca este foarte bine ca toate lucururile privind procedura de numire a procurorilor sa se desfasoare transparent, deoarece cei numiti "nu sunt luati de pe strada".

Propunerile procurorilor, reactie la declaratiile lui Daniel Morar

Premierul a mentionat ca a facut propunerile pentru procurori ca urmare a declaratiilor fostului sef al DNA Daniel Morar, care marti seara a enuntat, la Romania Tv, o lista cu potentiali sefi ai institutitiei anti-coruptie, din randul procurorilor DNA.

"Eu am aplicat legea prin care a fost numit si domnul Morar. Eu decid, eu am facut si criteriile, o sa ii informez pe colegii mei liberali care nu stiu. Am vazut aseara (marti seara - n.red.) declaratia domnului Morar si mi-am dat seama ca lucrurile merg intr-o directie gresita si mi-am exercitat dreptul legal.

(...) Am propus sase persoane, maine voi mai propune alte persoane pentru functiile care sunt vacante", a explicat Victor Ponta.

Daniel Morar nu o vrea pe Kovesi la DNA

Acesta a precizat ca, in urmatoarele doua luni, "domnul Morar o sa faca atata transparenta cat trebuie".

"Eu am garantia ca atat timp cat sectia de procurori va ramane sub dominatia domnului Morar, n-o sa se aprobe nimeni. Am facut propunerile, am facut ce am anuntat ca voi face si fiecare trebuie sa-si faca datoria cum trebuie", a mai afirmat premierul.

Totodata, seful Executivului a vorbit si despre viitorul ministru al Justitiei, spunand ca in trecut au fost si situatii in care a respins in discutiile avute cu Crin Antonescu anumite variante, asa cum va face si acum, insa "nu o sa resping un ministru ca nu imi place mie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Victor Ponta propuneri procurori, #Ponta consultare Bruxelles procurori, #Ponta USL propuneri procurori , #premier