Ponta, modificari la Codul Rutier: Alcoolemia de peste 0,5% in sange va fi infractiune (Video)

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 11:25
4726 citiri
Ponta, modificari la Codul Rutier: Alcoolemia de peste 0,5% in sange va fi infractiune (Video)

Premierul Victor Ponta a vorbit, luni, despre noi modificari din Codul Rutier, a carei varianta initiala a starnit numeroase controverse din cauza amenzilor prea mari.

"Am lucrat la Codul Rutier, impreuna cu domnul ministru Stroe, am lucrat sa vedem, sa indreptam ceea ce e de indreptat. Acum discutam la USL sa vedem forma finala", a declarat Ponta inaintea reuniunii conducerii USL.

Ponta a explicat ca a fost modificat articolul care ii obliga pe procurori sa ii lase sa conduca pe soferii care comiteau o fapta grava, pana la finalizarea procesului. "Cel care a comis un accident, a omorat pe cineva, sa nu mai conduca pana se termina procesul", a subliniat premierul.

In legatura cu persoanele care primesc amenzi, dar nu le platesc pana la expirarea termenului, acesta a precizat ca a gasit o solutie care se poate aplica si care se refera la suspendarea permisului.

"Am gasit si o solutie care se poate aplica pentru ca celor care au amenzi si nu le platesc pana la 30 de zile sa ii se suspende permisul. Este o solutie cu un cont unic, sa nu ne trezim ca omul a platit amenda, dar noi nu stim. Iar politistul nu poate suspeda permisul decat daca verifica acel cont", a lamurit Ponta.

Referitor la consumul de alcool in timpul condusului, prim-ministrul a spus ca pedepsele au fost inasprite in anumite cazuri, o alcoolemie de peste 0,5 miligrame per litru alcool pur in aerul expirat reprezentand de acum infractiune, nu contraventie.

"Am adaptat la regulile europene. O alcoolemie de 0,2 nu inseamna nici macar contarventie, inseamana un om care merge la o munta si gusta un pahar de vin. Intre 0,2 si 0,5 este contraventie si se suspenda permisul, iar de la 0,5, cum e si in Europa, nu 0,8 ca in Romania, este infractiune. Noul cod isi atinge scopul, asigurand o siguranta mai mare pe drumuri, dar fara sa abuzeze de soferi", a conchis Ponta.

De asemenea, USL va stabili daca noul Cod Rutier va fi elaborat sub forma de lege sau de ordonanta de urgenta.

Iohannis, despre noul Cod Rutier: O amenda nu e gandita sa distruga viata unui om

Adoptarea prin ordonanta de urgenta a noului Cod Rutier, a fost amanata, miercurea trecuta, din cauza nemultumirilor pe care le-a iscat in randul societatii civile. La sedinta de Guvern de saptamana aceasta se va discuta din nou despre adoptarea noului Cod Rutier, iar luni si marti grupurile parlamentare vor analiza actualul proiect.

Daca in prima varianta a noului Cod Rutier amenda maxima ajungea la 16.000 de lei, dupa modificare suma maxima este de 9.600 de lei. Se mai prevedea initial ca un sofer poate ramane fara permis auto timp de cinci ani daca a provocat un accident grav. Ulterior, perioada de suspendare s-a redus la doi ani.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...