Ponta: Niciun roman nu e de vina ca nu suntem in Schengen, sa nu mai aratam unii spre altii

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 17:51
3146 citiri
Ponta: Niciun roman nu e de vina ca nu suntem in Schengen, sa nu mai aratam unii spre altii

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, vineri, de la Bruxelles, ca niciun roman nu este de vina pentru ca tara noastra nu este inca in spatiul Schengen.

"Am vorbit (cu Jose Manuel Barroso - n.red.) despre Schengen, ceea ce domnia sa a si reluat in fata presei: ca Romania si Bulgaria sunt pregatite si merita sa intre in Schengen", a afirmat premierul.

Ponta, la Bruxelles: Pericolul extremismului si al populismului se rasfrange asupra Romaniei

Barroso explica amanarea pe Schengen: Ar trebui sa fie posibil, dar nu depinde de noi

Acesta a transmis si un mesaj institutiilor din Romania, afirmand ca autoritatile romane sunt pregatite pentru aderarea la Schengen.

"As vrea sa fac un apel catre toate institutiile din Romania - Presedintie, Parlament, partide politice, sa nu mai incercam sa dam vina unii pe altii, ca nu e vina nimanui. Nu e de vina niciun roman, nu e de vina nimeni din Romania, ca noi ne-am facut treaba.

Noi suntem pregatiti, cand decizia politica va urma principiului Uniunii Europene, cu cat mai repede, cu atat mai bine", a mai spus Victor Ponta.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca oricat ar sprijini Romania si Bulgaria, aderarea la Schengen nu este inca posibila. Anterior, acesta spusese, luni, ca cele doua tari nu vor intra in spatiul Schengen de la 1 ianuarie.

Basescu, despre Schengen: Poate Antonescu si Ponta au ceva sa-si reproseze. Nu pot minti la infinit

Presedintele Comisiei Europene, veste proasta pentru Romania: Nu intram in Schengen nici anul viitor! (Video)

Presedintele Traian Basescu a explicat, marti, ce sanse are Romania sa intre in Schengen in 2014, subliniind faptul ca avem probleme politice majore, iar "ceea ce facem noi e impotriva uzantelor si cutumelor in politica europeana".

"Din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European inca de anul trecut, in primavara, decizia ca la nivelul Consiliului Uniunii Europene, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Decizia politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, unde e reprezentat guvernul.

Momentul cand va fi luat in discutie subiectul depinde foarte mult de raportul MCV. In 2012, a fost amanata luarea in discutie desi era programata pentru octombrie, ca urmare a loviturii de stat din vara 2012, cand Romania nu a mai aratat ca un stat de drept.

Poate domnii Ponta si Antonescu ar avea ceva sa isi reproseze. Nu stiu daca pot sau daca inteleg, cert e ca urmatoarea discutie serioasa se poate face, in opinia mea, in urma unui raport pozitiv", a declarat presedintele.

Citeste si:
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, modificarea Codului Rutier, care prevede majorarea unor amenzi și sancționarea comportamentului agresiv în trafic. La finalul ședinței de guvern,...
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...