Ponta: Nu cresc pretul la gaze si nici taxele si impozitele in 2015. Iesiti sa lamuriti situatia! (Video)

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 13:23
5944 citiri
Ponta: Nu cresc pretul la gaze si nici taxele si impozitele in 2015. Iesiti sa lamuriti situatia! (Video)

Premierul Victor Ponta a dat asigurari, miercuri, ca gazele nu se vor scumpi nici pentru populatie, nici pentru centralele electrice si termice (CET). Mai mult, el si-a luat din nou angajamentul ca taxele si impozitele nu vor creste anul viitor.

"E o perioada cu tot felul de declaratii, probabil mai mult politice si mai putin serioase, insa nu se va scumpi nici gazul la populatie, nici la CET-uri. Avem comunicarea oficiala de la Comisia Europeana, referitoare la faptul ca CET-urile sunt prioritare la achizitonarea de gaze din productie interna. Va rog sa iesiti sa lamurim situatia, vedeti ce se intampla cand nu le lamurim sau dam explicatii prea tarziu", a transmis premierul la debutul sedintei de guvern.

La randul sau, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a reiterat faptul ca Guvernul are acordul scris al Comisiei Europene, iar saptamana viitoare acesta va fi transpus intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

Declaratiile oficialilor fac referire la informatiile furnizate in cadrul sedintei de luni a Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Seful forului, pesedistul Iulian Iancu, a anuntat initial ca gazele s-ar putea scumpi drastic incepand cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului impusa de UE.

Acesta a precizat ca, desi majorarea de pret ar fi trebuit sa se faca in etape egale, pana in anul 2021, procentul va fi mai mare, pentru ca tara noastra se afla in urma altor tari europene in ce priveste aplicarea directivelor in domeniu.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a spus in sedinta aceleiasi comisii ca preturile la gaze ar putea fi majorate, pentru toti consumatorii casnici, cu valori cuprinse intre 28 si 38 la suta.

Iulian Iancu a revenit ulterior si a precizat ca cei care sunt racordati la sistemul centralizat vor suporta "o crestere intre 28,8 si 38 la suta, asa cum a spus ANRE". "Cei cu centrale termice sunt protejati pana in 2021", a adaugat deputatul PSD.

In schimb, Departamentul pentru Energie al Guvernului a anuntat ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna nu se vor schimba de la 1 ianuarie.

Ulterior, Nicolescu a mentionat ca "pretul gazului produs in Romania si ars in CET-uri va ramane neschimbat la 1 ianuarie 2015".

Creste sau nu pretul la energie termica? Ministrul Razvan Nicolescu raspunde

Ponta, despre bugetul pe 2015

Pe de alta parte, premierul a spus ca bugetul pe 2015 nu include nicio crestere de taxe sau impozite si ca acestea vor ramane la nivelul din 2014.

"Vreau sa va rog sa inchidem aceasta constructie bugetara pe 2015 pe principiile pe care le-am anuntat, si anume nu se creste nicio taxa si niciun impozit. Foarte multa lume intreba de acciza sau de... raman exact cum au fost in anul 2014, niciun leu in plus", a spus Ponta.

Mai mult, raman in vigoare masurile adoptate in acest an, precum reducerea CAS, indexarea pensiilor si banii in plus pentru muncitorii din sanatate si educatie.

In plus, seful Guvernului a opinat ca negocierile pe buget vor fi dificile, insa acesta va fi realizat tinand cont de cresterea economica inregistrata de tara noastra, dar si de incasarile mai mari.

Noutati despre bugetul pe 2015: Guvernul se gandeste la o reducere generala a TVA

Reamintim ca misiunea Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie, pentru a discuta cu autoritatile proiectul bugetului pentru anul 2015.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com