Ponta: Nu diminuam subventiile pentru energie regenerabila, ci le reesalonam

Joi, 23 Mai 2013, ora 07:23
2210 citiri
Ponta: Nu diminuam subventiile pentru energie regenerabila, ci le reesalonam

Subventiile pentru energia regenerabila nu vor fi diminuate, ci reesalonate, a precizat miercuri premierul Victor Ponta, care a sustinut o conferinta de presa la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European.

"Nu le diminuam, ci le esalonam, pentru ca e vorba totusi de investitii si vreau sa dam un semnal de pastrare a beneficiilor investitiilor, facem o anumita reesalonare care sa faca sustenabila in primul rand activitatea economica, pentru ca, stiti foarte bine, mari uzine sunt afectate de cresterea pretului la energie si de plata certificatelor verzi, dar in acelasi timp si pentru populatie, pe factura fiecaruia dintre noi apar certificatele verzi. Or, incercam sa facem un tip de reesalonare, sa impingem putin subventiile", a spus primul-ministru.

El a mentionat ca saptamana viitoare se va analiza in Guvern actul normativ pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile si ca pana atunci va discuta cu reprezentantii producatorilor de energie regenerabila, pentru a da asigurari privind siguranta investitiilor. Ponta a precizat ca aceasta reesalonare se va reflecta si in facturi.

"Categoric, o reesalonare a platii si acordarii de certificate verzi se reflecta in factura, atat pentru populatie, dar mai ales in factura pentru industrie", a spus el.

Potrivit premierului, in acest moment Romania are cel mai generos sistem de subventii in domeniu.

"Am spus si in cadrul Consiliului ca este in acest moment cea mai profitabila investitie in Romania in afaceri legale sau ilegale. Oricum, nu exista ceva mai profitabil decat energia regenerabila. E un lucru bun, pentru ca energia verde e foarte buna si noi ne atingem, cred, din 2013 tinta stabilita pentru 2020. Ne-am depasit planurile cincinale, dar problema este ca aceasta energie sa aiba si un consumator, fie ca vorbim de industrie, fie ca vorbim de populatie si sa nu distruga restul producatorilor de energie, pentru ca un mare avantaj al Romaniei este capacitatea de a avea un mix de energie", a declarat Victor Ponta.

Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile va intra in sedinta de guvern de saptamana viitoare, urmand sa fie aprobata cu o serie de modificari fata de documentul lansat in dezbatere publica, a declarat marti ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, dupa Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucuresti.

"Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile va intra in sedinta de guvern saptamana viitoare. Va fi aprobata cu modificari fata de proiectul lansat in dezbatere publica", a afirmat Constantin Nita.

Proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidroelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (doua certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare si incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#subventii energie regenerabila, #reesalonare subventii energie regenerabila , #premier