Ponta nu e Tsipras (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Iulie 2015, ora 06:40
7087 citiri
Ponta nu e Tsipras (Opinii)
Foto Facebook/Victor Ponta

De unde anume doar domnia sa stie, pentru ca noi, platitorii salariului domniei sale, nu meritam sa stim, Victor Ponta si-a formulat, pe Facebook desigur, punctul de vedere in privinta situatiei din Grecia.

Ca dl Ponta isi doreste mentinerea Greciei in UE mi se pare complet legitim, asa cum mi se pare apelul la solutii gasite prin dialog sau respect. Ceea ce nu mi se pare deloc in regula este felul in care dl Ponta ii ataca pe toti cei care nu au cazut in admiratia elenilor dupa referendumul de duminica.

"Sunt o democratie functionala si asta trebuie respectat si chiar admirat. Ii detest pe 'talibanii' sau 'macelarii sociali' care demonizeaza un popor doar pentru ca uneori indrazneste acel popor sa aiba alta parere decat ei.

(...) Indiferent de calea aleasa de Grecia vor fi necesari ani lungi de reforme care implica sacrificii si suferinte. Cand Romania a fost in criza nimanui nu i-a pasat. As vrea de data asta sa fim toti mai solidari", a spus Victor Ponta.

Eu n-am vazut pe nimeni demonizand grecii pentru decizia lor. Problema este in ce masura regulile democratiei functionale pot modifica legile economice. Si ele spun ca tot ce nu plateste cineva plateste obligatoriu altcineva. Nu exista, de fapt, stergere de datorie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar mutarea ei de pe umerii unora pe umerii altora.

Daca nu esti grec mi se pare greu sa fii de aceeasi parere cu grecii. Pentru ca ori esti grecul care a respins austeritatea, ori esti contribuabilul la bugetul UE si al FMI care acum suporta factura elena. Deci "talibanii" si "macelarii sociali" poate pur si simplu nu vor sa plateasca ce au mancat grecii. Si printre contributori, mai modesti ce-i drept, sunt si romanii.

Vad ca dl Ponta admira reactia grecilor. De fapt, eu cred ca este cazut in admiratia smecheriei lui Tsipras, de a pune poporului o intrebare la care era greu sa raspunzi altfel decat in sensul dorit de Guvern. Cine sa spuna cu mana pe suflet ca vrea austeritate?

Ce mesaj transmite dl Ponta ca reprezentant al Romaniei catre UE? Ca e riscant sa fim imprumutati, ca odata ne apuca democratia si descoperim libertatea?

Dar nu, nu vom ajunge acolo, spune premierul: "Romania nu seamana DELOC cu Grecia - nici in bune, nici in rele. Romania a trecut cu bine de o criza cumplita (2009-2011), se afla in al patrulea an consecutiv de crestere economica sustenabila (...) Nici situatia din Grecia, nici cea din Ucraina, nici razboiul din Siria sau alte evenimente externe nu pot perturba directia noastra pozitiva. Exista insa si un pericol urias care poate strica tot, in buna traditie a Mesterului nostru national Manole".

Dl Ponta are dreptate cand zice ca Romania a trecut cu bine de criza si vad ca admite faptul ca atunci cand a preluat mandatul de premier ea se incheiase.

Ceea ce nu spune este daca trecerea cu bine se datoreaza sau nu si masurilor de austeritate din 2010. Dar nu vad cum masuri rele puteau face binele de care vorbeste dl Ponta. Ar fi o fractura logica. Si daca au fost bune, de ce le critica si acum? Si daca in 2010 vreun Tsipras le supunea referendumului ca sa vorbeasca democratia functionala, mai iesea Romania cu bine? Ma intreb si eu.

Cred apoi ca este o dovada de mare irealism sa pretinzi ca directia pozitiva a Romaniei nu poate fi deranjata de nimeni si nimic. Am mai auzit asta prin 2008, cand mai toata lumea ne dadea asigurari ca marea criza va trece pe langa, pe deasupra, pe dedesupt, pe oriunde, dar nu ne va lovi. Ca nu a fost asa s-a vazut. Fiecare dintre aceste crize mai sus mentionate ne afecteaza si cu siguranta combinatia lor este si mai greu de dus.

Si daca dl Ponta crede ca in conditiile de turbulente actuale este o idee buna sa dea drumul la bani cu nemiluita pe tot felul de masuri de tipul cresterii salariului minim pe economie concomitent cu reducerea veniturilor bugetare prin scaderea, altfel buna principial, a fiscalitatii, ma tem ca mare diferenta intre domnia sa si dl Tsipras nu este.

De fapt exista, gresesc! Alexis Tsipras n-a sters-o de la Atena sa se opereze la Istanbul. Bun sau rau, e acolo, printre ai lui. Dl Ponta nici macar nu e.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta criza Grecia, #Victor Ponta Alexis Tsipras referendum , #premier