Ponta: Nu imi iau inapoi dorinta de a pastra 3.500 de locuri de munca. Pot sa fie si 35

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 19:48
3847 citiri
Ponta: Nu imi iau inapoi dorinta de a pastra 3.500 de locuri de munca. Pot sa fie si 35
Foto: Facebook Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca are obligatia sa se bata pentru orice loc de munca, chiar daca sunt 35 si nu 3.500 de muncitori la rafinaria Petrotel, reactionand fata de informatiile ca la rafinaria detinuta de Lukoil nu sunt atatia angajati.

"Nu vorbim de numarul de angajati doar de la rafinarie, acolo sunt intr-adevar 500. Dar la toate celelalte companii de intretinere, de distributie, in total sunt 3.500 de angajati, care trebuie sa-si ia salariile. Dvs credeti ca o sa imi iau inapoi dorinta de a pastra 3.500 de locuri de munca? Si 35 de locuri daca sunt, evident ca e datoria mea ca prim ministru, poate voi fi presedinte, e firesc sa ma preocupe ce se intampla cu ei", a spus Victor Ponta.

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

"Altfel de ce-as mai fi prim ministru?", s-a intrebat acesta retoric. Premierul Romaniei a sustinut ca toate companiile din economie trebuie sa plateasca impozitele si taxele.

"Toate companiile romanesti, indiferent de capitalul pe care il au, si OMV e romaneasca, trebuie sa plateasca taxe, impozite. Mai departe, daca exista si am facut deja discutii cu institutiile statului, ca sa fim pregatiti daca exista amenintari la adresa sigurantei energetice a Romaniei, evident ca aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii", a continuat Victor Ponta.

El s-a referit si la posibilitatea evocata joi de presedintele Traian Basescu, care a spus ca statul ar trebui sa preia rafinaria in eventualitatea plecarii Lukoil din Romania.

"Exista institutii ale acestui stat care trebuie sa vada in orice situatie si pentru orice companie care are o incarcatura strategica ce masuri legale si constitutionale trebuie sa luam. O companie nu pleaca din tara ca e presedintele nervos la ora 3. Haideti sa tratam lucrurile cu intelepciune", a declarat premierul Victor Ponta.

Ponta vrea ca rafinaria Lukoil sa functioneze: Daca se inchide, nu mai recuperam prejudiciul

"Am datele oficiale, pe primele trei trimestre (Lukoil, n.r.) a platit catre bugetul de stat consolidat cam 100 de milioane de dolari. Nu erau bani mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contributii de asigurari sociale. Orice astfel de contribuabil e important pentru buget. Eu va spun 2,7 miliarde, avem datele oficiale", a spus Victor Ponta.

Premierul a admis ca Lukoil nu si-a platit impozitul pe profit, dar a spus ca firma ruseasca a platit restul taxelor. "Lukoil nu a platit 16% impozit pe profit, dar a platit toatele celelate taxe, 2,7 miliarde de lei noi. De asta am spus ca presedintele este extrem de nepregatit pentru o persoana publica", a incheiat Victor Ponta.

Presedintele Romaniei a declarat joi ca cere Guvernului sa fie pregatit sa preia rafinaria Petrotel.

"Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca, daca asta ii este abordarea. Lukoil trebuie sa hotarasca: respecta legile statului roman sau daca vrea legile de la Moscova, se se duca acolo, nu in Romania", a declarat Traian Basescu.

Dosarul Lukoil

Grupul Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei, a anuntat miercuri, la Ploiesti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedintele grupului rusesc.

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput perchezitiile la sediul rafinariei Lukoil din Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.

Ulterior a avertizat ca "la Petrotel lucreaza 3.500 de muncitori care vineri trebuie sa-si primeasca salariile".

Marti, 7 octombrie, reprezentantii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti au anuntat ca directorul general al Petrotel-Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Totodata, procurorii au precizat ca, in aceeasi zi, a fost ridicat partial sechestrul asigurator insituit in 2 octombrie asupra conturilor bancare ale companiei petroliere.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ponta Basescu Lukoil rafinarie, #Ponta Lukoil angajati rafinarie, #Ponta Lukoil impozite rafinarie , #premier