Ponta: Nu mai facem mini-recensamant

Marti, 07 August 2012, ora 14:33
13580 citiri
Ponta: Nu mai facem mini-recensamant
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat marti, in sedinta de Guvern, ca mini-recensamantul nu-si mai are rostul.

"Ideea initiala a unui mini-recensamant nu poate functiona. Vedem ca boicotul continua, riscam ca rezultatele sa nu fie reale, daca ni se tranteste usa in nas", le-a transmis Ponta ministrilor.

Victor Ponta a cerut ministrilor implicati sa verifice prin "mijloace administrative", daca pe listele electorale permanante s-au aflat la data referendumului si persoane decedate sau fara cetatenie.

"Daca veti reusi, fara sa-l suparati pe presedintele suspendat, sa ii scoateti de pe lista si pe generalul Pacepa sau pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decat in beneficiul si spre deliciul mass-media", a spus ironic Ponta.

PDL saluta - Oltean: O hotarare inteleapta

Deputatul PDL Ioan Oltean este de parere ca decizia Guvernului Ponta de a nu mai face mini-recensamantul reprezinta "o hotarare inteleapta", deoarece nu exista "niciun fel de motivatie si niciun fel de ratiune care sa motiveze un mini-recensamant".

"CCR nu a cerut Guvernului sa faca un mini-recensamant, nu putea sa ceara altceva decat listele corecte pe baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie, nimic altceva, nicio alta situatie decat cea existenta pe 29 iulie, anul acesta. Mi se pare ca Guvernul are in sfarsit o atitudine in consens cu solicitarea CCR.

In mod cert, au fost reactualizare listele cand au fost romanii la vot, pe 29 iulie. Periodic sunt actualizate listele. Daca ne uitam la listele electorale permanente pentru locale si la cele pentru referendum, o sa constatam ca exista o diferenta de 21.000 de alegatori. Nu puteam sa desfasuram alegerile locale dupa un sistem, iar referendumul dupa un alt numar de persoane cu drept de vot", a declarat Ioan Oltean, pentru Digi 24.

Acesta a mai spus ca CCR a cerut intotdeauna listele electorale pe baza carora a fost desfasurat referendumul si ca Guvernul, "in stilul caracteristic, s-a facut ca nu intelege acest lucru".

Ce liste a cerut CCR?

Premierul a tinut sa precizeze ca judecatorii Curtii Constitutionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se afla la Biroul Electoral Central (BEC), ci listele electorale permante actualizate.

"Am vazut afirmatiile facute de oameni care cunosc mai putin legea, desi au ocupat functii importante in ultimii opt ani. Curtea Constitutionala nu a cerut - si am in fata adresele - listele electorale permanente de la Guvern, pentru ca listele electorale sunt la BEC, nu sunt la Guvern.

Deci daca se cereau listele electorale, se cereau la Biroul Electoral Central, se predau in maxim doua ore si discutia era incheiata. Ceea ce Curtea Constitutionala ne-a cerut, ne-a stabilit si termen pana la 31 august, va citesc din a doua adresa << listele electorale permanente actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin 2 din legea nr. 3/2000 >>. Deci va rog domnilor ministri sa procedati strict in conformitate cu solicitarile Curtii Constitutionale", a subliniat Ponta.

CCR reclama, la Comisia de la Venetia, continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor

Victor Ponta a mai spus ca "deplange faptul ca tocmai din partea presedintelui suspendat apar presiuni si amenintari la adresa CCR".

Cum s-a ajuns la mini-recensamant

In urma referendumului din 29 iulie, Curtea Constitutionala a cerut, printr-o adresa trimisa Guvernului, "actualizarea listelor electorale permanente", pentru a stabili daca numarul celor care s-au prezentat la vot depaseste 50% plus unu din totalul alegatorilor. In baza acestei decizii, Guverunul a decis efectuarea unui "mini - recensamant" pentru stabilirea numarul de cetateni cu drept de vot.

Ioan Rus, despre mini-recensamant: Dureaza trei secunde, intrebam si vecinii

Ulterior, Romania Libera a acuzat ca adresa a fost falsificata de catre un asistent - magistrat de la CCR, solicitarea magistratilor fiind, de fapt, de a li se prezenta "listele electorale actualizate".

CCR a trimis o noua adresa Guvernului - recensamantul nu mai are niciun rost

Curtea Constitutionala a trimis, luni, o noua adresa Guvernului, in care spune ca nu a cerut "actualizarea listelor electorale", asa cum sustinea Victor Ponta, ci a solicitat listele electorale actualizate care au fost folosite la referendumul din 29 iulie.

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Curtea Constitutionala, va aducem la cunostinta faptul ca, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor art. 17 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu", se afirma in adresa CCR trimisa Guvernului.

Scandalul mini-recensamantului a facut si victime, doi ministri demisionand din Guvern - Ioan Rus de la Interne si Victor Paul Dobre din functia de ministru delegat al Administratiei. Rus a acuzat "numeroase presiuni" exercitate asupra sa de catre Traian Basescu, dar si de catre presedintele interimar Crin Antonescu.

Demisiile celor doi au provocat o remaniere in toata regula a Guvernului, mai multi ministri fiind mutati la alte institutii sau inlocuiti cu totul.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...