Ponta: Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 16:37
3949 citiri
Ponta: Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca, in opinia sa, "nu orice fel de procuror" poate ancheta senatorii si a apreciat ca, desi initial el s-a opus propunerii ca procurorii sa fie scosi din categoria magistratilor, o astfel de propunere ar avea in prezent sustinere in Parlament.

Ponta a declarat, la inceputul Biroului Permanent National al PSD, ca a avut, la Cotroceni, o discutie "mai putin formala" cu presedintele Klaus Iohannis despre ordinea constitutionala in Romania si despre faptul ca in stat trebuie sa existe trei puteri - juridica, legislativa si executiva - care trebuie sa se respecte, cu asigurarea independentei.

Ponta: Senatorii nu sunt angajatii unui procuror. DNA a incalcat grav procedura

Solicitat de ziaristi, dupa reuniunea BPN, sa dea mai multe detalii despre convorbirea cu presedintele, Ponta a aratat ca, in discutia privind respectul dintre cele trei puteri, avea in vedere un singur caz, despre care crede ca si presedintele a fost de acord.

Ponta a subliniat ca intre cele trei puteri trebuie sa existe un anumit tip de comunicare, sustinand ca orice membru al Guvernului se adreseaza Parlamentului prin prim-ministru, care semneaza inclusiv raspunsuri interpelari, si in mod asemenator presedintele tarii se adreseaza direct Parlamentului si nu prin intermediari.

"Asa incat, relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general, eventual ministrul Justitiei. Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simt", a declarat Ponta in acest context.

El a adaugat ca nu a criticat in niciun fel cererea venita din partea justitiei, ci modul in care a fost facuta.

Solicitat sa comenteze propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistratilor, Ponta a aratat ca o astfel de propunere ar avea sustinere.

"A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL", a declarat Ponta.

Ponta afirmase anterior ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea "unui procuror DNA" catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Sova, incalca regulile de procedura si respectul intre institutii, iar ministrul l-a asigurat ca va vorbi cu procurorul general.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....