Ponta: Nu putem interveni la Mechel, e societate privata 100%

Luni, 18 Martie 2013, ora 19:02
1227 citiri
Ponta: Nu putem interveni la Mechel, e societate privata 100%

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca a cerut ministerelor Economiei si Justitiei sa gaseasca solutii juridice care sa preintampine situatii precum cea de la Mechel, el aratand ca trebuie sa existe o responsabilitate chiar penala pentru sefii societatilor private care nu-si respecta obligatiile.

Solicitat sa comenteze faptul ca pe site-ul Ministerului Economiei a fost repusa Ordonanta privind protectia sociala, Ponta a precizat ca Ordonanta este foarte buna si ca, de altfel, el a precizat inca de la inceput foarte clar ca un anumit sistem de protectie, adoptat in 2006 si prelungit in 2009, trebuie sa continue, fiind foarte bun.

"Poate cu aceasta ocazie nu doar prelungim acel sistem, ci gasim niste solutii juridice - am cerut Ministerului Economiei si Ministerului Justitiei sa vedem daca putem gasi solutii juridice - care sa preintampine situatia absolut revoltatoare de la Mechel, unde statul nu are nicio posibilitate sa intervina direct, dar unde o companie privata trebuie sa fie obligata intr-un fel sau altul sau sa existe o responsabilitate chiar penala pentru conducatorii unei societati private care nu respecta niste obligatii", a spus Ponta.

Angajatii Mechel Campia Turzii au blocat drumul E60

El a aratat ca intelege nemultumirea, suferinta si nedreptatea care li se face celor de la Campia Turzii sau altora, precizand insa ca, in acest moment, pe legislatia actuala, Guvernul nu are dreptul sa intervina, fiind vorba despre o societate privata suta la suta.

"Si atunci poate cu aceasta ocazie o sa gasim si o solutie juridica care sa fie si constitutionala in acelasi timp, pentru ca vorbim de proprietate privata, prin care sa existe o responsabilitate mai mare din partea conducatorilor societatilor private in ceea ce priveste protectia angajatilor", a mai spus Ponta.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Ductil Steel Buzau si Otelul Rosu, foste combinate Mechel, au intrat in insolventa

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

De trei saptamani, fosti angajati la Mechel protesteaza fata de neplata salariilor compensatorii. Luni, peste o suta de fosti angajti de la Mechel au blocat pentru aproximativ o ora drumul european E60.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...