Ponta nu se mai poarta ca un pisicut. Ramane doar copilot (Opinii)

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 20:27
9281 citiri
Ponta nu se mai poarta ca un pisicut. Ramane doar copilot (Opinii)

Anumite greseli sunt atat de simpatice, incat e pacat sa le comiti o singura data. Aceasta poate fi convingerea de act reflex care l-a determinat pe premierul Ponta sa mute calul in diagonala si nebunul rectiliniu pe aria de joc politic a republicii, din punctul de vedere al restului confreriei, ca si al multor milioane de "urnisti".

Daca in cazul invitarii cosmetizate a UDMR la guvernare dl prim-ministru s-a repliat de nevoie in plutonul USL, ca urmare a refuzului ultimativ si fara echivoc exprimat de liberali, actualmente a gasit de cuviinta ca riposta nu mai poate astepta.

Ca si in acel act I, scena I, din spectacolul litigiilor intestine, Victor Ponta nu si-a consultat nici acum pe tema Kovesi camarazii din alianta. I-a informat post factum, punandu-i intr-o situatie cat se poate de delicata. A apelat la o demonstratie de forta, urmand arbitrarul exercitiu primus inter pares.

Nu stiu, nu exista probe, daca seful Guvernului a realizat ca aceasta crosa la patina poate trimite USL cu capul in mantinela si de acolo intr-o ireparabila tripareza ori a urmat un "ce" impus de "cineva", avand garantia ca el insusi precum si partidul pe care-l conduce nu vor suferi daune, ci dimpotriva.

Se intampla in politica, si nu doar acolo, ca unele scaune sa cedeze sub greutatea functiilor. In favoarea cui? Bunaora, PSD se afla in varful lantului trofic al politicii romanesti si nu are momentan dusmani naturali in stare sa-i pericliteze suprematia exprimata in procente.

Atunci, de ce afirma partenerii liberali ca Victor Ponta a acceptat un compromis? Despre ce "barter" este vorba? Ai un rezervor electoral dur, consistent si neconditionat, detii prima vioara in Executiv (cel putin numeric), dai tonul in Parlament, iar Opozitia aduce cu o ceata de vanatori malnutriti care slobozeste alice de lemn in cuirasa unui T. Rex. Drept urmare, carui logic si demonstrat principiu al mecanicii politice te supui?

Bonaparte zicea ca doua parghii misca omenirea: teama si interesul. Sub ce semn de ipoteza il putem plasa pe Victor Ponta? Daca ii este frica de Comisia Europeana, MCV, admonestari externe avand ca obiect blocarea dosarelor juridice de catre USL, premierul a gasit alibiul propunerii dnei Kovesi pentru a inchide gurile carcotasilor apuseni.

Insa pe o cale ce s-ar putea sa nu le convina acestora. Deoarece i s-a cerut sa respecte criterii de fier, printre care transparenta in privinta candidaturilor si interviurilor in vederea anihilarii oricarui parti pris politic. Totusi, chiar acesta a prevalat. Or, Ponta a spus marti ca va face nominalizarile sefilor de la parchete urmand indicatiile primite, pentru ca apoi sa se razgandeasca, iar busola lui sa arate sudul.

In cadrul blitz-summitului USL de dupa decizia care le-a produs liberalilor stupefactie si iritare, dl Ponta a recurs la cuvinte cu efect maxim: "pericolul democratiei". Seamana cu acel atac la statul de drept invocat anul trecut de PDL.

In aceeasi nota, Asociatia Magistratilor din Romania si-a exprimat indignarea afirmand raspicat ca demersul domnului Ponta nu este altceva decat "o imparteala politica, o lovitura pentru statul de drept". Aproximativ de aceeasi parere este si o buna parte dintre avocati.

Urmand axioma imparatului francez, interesul nu este o cauza eligibila a mutarii in plic pe care prim- ministrul Ponta le-a trimis-o prin ricoseu partenerilor sai. Din motivele expuse mai sus. Asadar, ramane neelucidat misterul fricii.

Exista un gade, un decimator de profesie, care sa-l marteleze politic pe co- liderul USL? I s-a aratat acestuia de sub manseta un colt de as compromitator? Intrebarile sunt legitime pentru ca insusi prietenul sau, Cozmin Gusa, a afirmat ca este santajabil.

Crin Antonescu sustine cu diplomatie ca Ponta nu poate fi subiectul unei constrangeri, dar insereaza ideea unei intelegeri tacite intre presedinte si premier: "Victor Ponta nu castiga nimic decat daca vrea Traian Basescu. El este la mana lui Basescu. Cum un om cu 70% din Parlament si 60% din sufragii a ajuns in aceasta situatie nu stiu, dar il deplang".

Electoratul sensibil si exigent, asa cum si-l evalueaza liderul liberal, a putut incheia o mezalianta cu cel mai putin cioplit, dar loial reprezentat de social- democratie. In pofida asigurarilor date de co- presedintii sai ca USL nu se va rupe, este evident ca s-a produs o fisura in structura monolitului vreme de un an aparent inexpugnabil.

O falie de care nici Victor Ponta "nu e prea fericit". Acest "prea" spune multe si poate deveni oricand un cuvant- cheie. Deocamdata se lucreaza la salvarea aparentelor. Totusi, voit sau nu, premierul a slabit parama legatoare a vaselor (comunicante). Astfel, fregata liberala se poate decupla oricand de la pontonul pesedist.

Din cauza manevrei eronate a unui mus cu veleitati de timonier. Orbit de lumina inselatoare difuzata spre stanci de oglinzile parsive dintr-un far defect. De la baza caruia se poate auzi un ras mefistofelic si sacadat. Care certifica pentru cine-l percepe ca daca ceva arata prea bine ca sa fie adevarat, inseamna ca asa este.

Sartre, privind chioras lumea vremii sale scria: "Alegerile sunt capcane pentru idioti". Cat adevar si cata fantezie stau in cele cinci cuvinte? Cetatenii nu (se) intreaba, iar politicienii nu raspund. Din spirit de fronda cu primii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Ponta numire DNA, #Ponta declaratii Morar, #Ponta numire Kovesi , #premier