Ponta: Nu se recalculeaza pensiile speciale (Video)

Marti, 19 Februarie 2013, ora 13:45
4823 citiri
Ponta: Nu se recalculeaza pensiile speciale (Video)

Premierul Victor Ponta a explicat, marti, ca pensiile speciale nu se recalculeaza.

"Vreau sa inchidem situatia. Nu se recalculeaza pensiile, au existat probleme in modul de calculare, daca exista ceva la Parchet trebuie sa stim si sa fie tras la raspundere. E vorba de 160.000 de oameni care au muncit pentru tara. Daca au existat cazuri punctuale, unde s-au facut greseli, le indreptam, dar nu sunt de acord sa raspandim panica", a precizat Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

Declaratiile premierului au avut loc in contextul in care fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a anuntat ca un audit facut in mandatul sau a aratat ca recalcularea pensiilor militare s-a facut neprofesionist, cu mari greseli, iar statul trebuie sa plateasca 200.000 de lei in plus, institutiile abilitate urmand sa stabileasca vinovatii.

Dobritoiu il da pe Gabriel Oprea pe mana Parchetului: Erori mari la recalcularea pensiilor militare

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus niste realitati in sistem absolut anacronice, subofiterii aveau pensii mai mari decat generalii, ori asa ceva nu se intampla in nicio armata. In urma procesului de auditare a reiesit faptul ca s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greseli mari", a subliniat Dobritoiu.

In plus, mai multi functionari ai Ministerul Apararii Nationale sunt anchetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru ca ar fi semnat pentru pensii mari.

Valva in legatura cu pensiile speciale

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, saptamana trecuta, ca pensiile militarilor vor fi recalculate deoarece s-au constatat greseli la stabilirea cuantumului prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Pensiile se recalculeaza daca o persoana aduce un stagiu in plus sau daca se constata o greseala. Tinand cont de faptul ca foarte multi militari sunt nemultumiti si au facut cereri, le vom recalcula pensiile. Pe rolul instantelor se afla peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate sa se recalculeze", a subliniat ministrul Muncii, care a adaugat ca nu este nevoie ca pensionarii militari sa faca o revenire cu privire la cuantumul stabilit.

Acest lucru a fost reiterat si de premier.

"Asta este o alta bomba atomica. Am informatii despre faptul ca la pensiile speciale - armata, politie - la calcule au fost niste lucruri anormale, in special in zona militara, din cate am inteles, nu prea erau adeverintele, pentru ca militarii nu au, ca noi, cartea de munca incheiata sau deschisa", a spus premierul Victor Ponta, luni.

Prim-ministrul a declarat, anterior, ca, in opinia sa, trebuie gasita o alta solutie legislativa in ceea ce priveste calcularea pensiilor militare, el aratand ca nu este vina celor carora li s-a calculat in plus si ca daca cei de la stat au gresit, calculand in plus, atunci sa plateasca ei.

"Pe de alta parte, nu poti sa vii sa spui oamenilor ca daca s-au facut erori in jos - sigur ca poti sa le maresti pensia - dar daca s-au facut erori in a calcula mai mult decat era, sa incepi sa-i spui omului acum ca de fapt ii tai din pensie... e foarte complicat", a spus Ponta.

Intrebat daca li se va taia din pensie celor care au primit mai mult, Ponta a precizat: "Parerea mea e ca trebuie sa gasim o alta solutie legislativa. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din institutiile statului si sa te duci sa te intorci iar impotriva oamenilor mi se pare anormal. Si mi se pare ca, daca a gresit statul, nu plateste omul. Daca au gresit cei de la stat, platesc cei de la stat".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta recalculare pensii speciale, #Ponta recalculare pensii militare, #Ponta pensii speciale , #premier