Ponta, o infrangere asistata de Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 14 Mai 2012, ora 19:43
14685 citiri
Ponta, o infrangere asistata de Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Victor Ponta a declarat ca ramane adversarul presedintelui si spera ca acesta sa dispara in mod natural din peisaj, fara a fi nevoie sa mai poarte vreun razboi cu domnia sa. (Un hohot de ras sparge linistea Cotroceniului)

Premierul Ponta si-a facut public visul in ziua in care afirma ca Guvernul sau va creste salariile "chiar daca situatia economica se va inrautati". (Un ropot de aplauze se aude in partea stanga a salii)

Pe vremuri, nu mai mult de doua luni in urma, acelasi om declara (sigur pe el si dand sentimentul ca stie ce spune) ca, daca PDL va indrazni sa mareasca veniturile bugetarilor inainte de alegeri, USL va fi nevoit cand va veni la putere, in 2013, sa le taie la loc.

Un asemenea vartej al logicii nu au putut produce nici cei mai populari sofisti din timpurile lui Socrate. Dar pentru a sublinia contradictiile, ipocrizia si populismul politicienilor romani nu mai are de multa vreme nicio miza. Probabil sa nu fi avut niciodata. Traian Basescu a avut grija sa duca arta contradictiei pe culmile ridicolului.

Revenind la Victor Ponta, trebuie spus ca dracul nu e, totusi, chiar atat de negru pe cat i se arata premierului zi de zi. In ciuda provocarilor si manusilor aruncate la poarta Cotroceniului, sunt slabe sanse ca presedintele sa-si ridice sabia pe care o flutura cu atata usurinta deasupra capului lui Tariceanu.

In cazul lui Ponta, e evident ca strategia a fost schimbata. Ponta trebuie sa isi confectioneze rapid imaginea de om matur si politician responsabil, dar are nevoie in acelasi timp la fel de repede de un ajutor disperat din partea lui Traian Basescu. Orice atac l-ar ajuta.

Altfel, premierul se afunda singur, cu de la sine putere, in greutatile si impotenta care macina economia Romaniei. Tradarea obsesiei de a reintregi salariile "indiferent" de evolutia economiei spune multe despre teama de a nu multumi asteptarile populatiei.

Dar tot aici se ascunde poate o eroare de interpretare a realitatii. Spre norocul lui Victor Ponta, ma indoiesc serios ca romanii se mai asteapta astazi la vreun miracol economic. Daca au vreo sensibilitate anume, daca guvernarea precedenta a lasat vreo rana deschisa, atunci ea tine de cinste, de onoare si corectitudine.

USL si strategii sai stiu asta prea bine. Or de aici provine marea durere si enorma ingrijorare. Dumitrescu mai intai, iar acum Mang - doua esecuri, consecutive, ambele la Educatie, un domeniu care atinge atat de mult electoratul. Ce ar mai putea spune si Traian Basescu? Ce rost ar mai avea vreo accentuare a presedintelui? A-i lasa sa se descurce singuri in plasa de interese in care s-au afundat e un atac mult mai puternic.

Iar, apoi, romanii sunt sleiti de scandalurile din lumea politica. Asta o stiu pana si protagonistii. Iar USL a obtinut deja tot ce isi putea dori. E punctul de unde nu poti decat sa cazi, iar adversarul tau sa urce. Orice ar face, atat USL cat si PDL, ambele partide sunt condamnate sa evolueze pe aceasta scara a popularitatii. De asta Ponta are nevoie ca de aer de o serie de "iesiri clasice" ale presedintelui jucator care sa il umfle in sondaje, ori cel putin sa-l pastreze la cota la care se afla in prezent.

Exista deci toate premisele unui coabitari mute. E un razboi niciodata afisat, fara soldati si care se desfasoara pe un front invizibil. O lupta din care invingator va iesi cel care va reusi sa pacaleasca (inca o data) electoratul ca sinceritatea sa este mai autentica decat a adversarului.

Daca asta este noul razboi, atunci Guvernul Ponta are deja un handicap: guverneaza cu aceeasi legitimitate ca si predecesorii sai si a ramas fara discurs si fara program.

Cam multe pierderi in schimbul sansei de a organiza alegerile si de a imparti pomeni electorate dupa reteta consacrata in ultimii 23 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta salarii majorate, #Ponta salarii majorate, #Guvern Ponta Basescu , #premier