Ponta: O parte dintre cei care comit fapte penale in Romania sunt protejati politic

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 19:52
3361 citiri
Ponta: O parte dintre cei care comit fapte penale in Romania sunt protejati politic
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Victor Ponta este de parere ca o parte dintre cei care comit fapte penale in Romania se bucura de protectie politica, facand referire la cei cu dosare in marile jafuri din economie.

"De ce domnul Videanu nu raspunde niciodata in fata legii? De ce un om ca domnul Diaconescu, care a prezentat documente bancare false, este in continuare o vedeta la televiziune? Cred ca orice om simplu si normal care prezenta la banca un act fals, a doua zi era in arest, pe buna dreptate. La toate aceste intrebari am un singur raspuns. O protectie politica pentru o parte din cei care comit fapte penale", a spus premierul, intr-un interviu pentru Lumea Justitiei.

Acesta a afirmat ca protectia politica este "categoric" inca destul de puternica.

Cand se va lamuri problema listelor electorale permanente

Victor Ponta a precizat ca incurcaturile legate de listele electorale permanente isi vor gasi clarificare de-abia in anul 2013, prin modificarea Legii fundamentale a tarii.

"CCR, in procesul de a-l readuce pe presedintele Basescu in functie, a venit si a spus ca totul trebuie sa fie pe lege, ceea ce e impotriva legii. Aici nu putem sa gasim decat solutia prin care, in primul rand, anul viitor, prin modificarea Constitutiei, sa lamurim foarte clar cine este pe lista in Romania, vorbesc de cei care locuiesc in mod efectiv in Romania, si cum se intampla intr-o situatie viitoare problema cu cvorumul", a explicat premierul.

"In Romania, toate depind de un singur om"

Seful Executivului a intarit nevoia ca serviciile secrete sa ajunga sub controlul Parlamentului, si nu al presedintelui tarii. Totodata, premierul a mentionat ca niciun sef de servicii secrete nu va fi inlocuit pana cand nu va fi modificata Constitutia.

"Din punctul meu de vedere, serviciile de informatii, asa cum se intampla in toata Europa, trebuie sa aiba o legatura directa cu Guvernul si sa fie sub control parlamentar, nu sa depinda de un singur om. In Romania, toate depind de presedintele tarii. In toate tarile europene lucrul acesta este diferit. Deci, daca gandim o constructie nu o gandim bazata pe oameni.

Domnul Basescu, cel mai tarziu in 2014, nu o sa mai fie presedinte. Noi trebuie sa gandim o constructie bazata pe cum arata o tara europeana moderna si cum facem sa nu mai dam prea multe puteri in mainile unui om care, iata, in 2005-2006 era cel mai popular din Romania, dar in 2012 este cel mai impopular din Romania si are mai multe puteri decat atunci cand era popular", a declarat prim-ministrul.

Acesta a marturisit in schimb ca SRI si SIE i-au oferit rapoarte bune referitoare la situatia de la combinatul Oltchim si nu numai, care l-au ajutat foarte mult. Ramanand la acest subiect, Ponta a dezvaluit ca s-a ajuns la o paguba de 700 de milioane de euro.

Nastase l-a determinat pe Ponta sa schimbe cariera de procuror cu cea de politician

Nu in ultimul rand, presedintele PSD a fost intrebat daca nu ii pare rau ca a schimbat cariera de magistrat cu cea de politician, dezvaluind cine l-a determinat sa faca aceasta modificare in cariera.

"Domnul Adrian Nastase. Sigur, intotdeauna mi-a placut meseria pe care am avut-o, dar cand am facut pasul, am stiut ca nu mai exista pas inapoi", a spus Victor Ponta.

Citește și:
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Rezoluție în Parlamentul European pentru intrarea României în Schengen: ”O nedreptate care vulnerabilizează UE”
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat miercuri, 22 martie, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest...
#Victor Ponta infractori protejati politic, #Ponta fapte penale Romania, #infractori Romania protejati politic, #Victor Ponta liste electorale permanente, #Victor Ponta declaratii Traian Basescu , #premier